Besülhet a NAV csodafegyvere

Három nappal a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) online árukövetési rendszerének (EKÁER) január elsejei startja előtt végre működni kezdett a NAV fuvarozók számára létrehozott bejelentkezési felülete. Nem ment könnyen: bár a kormány szerint már december 20-án elindult az EKÁER-honlap, úgy tudni, hogy hétfőig nem tudtak bejelentkezni oda a kiskereskedők.
Akcióba lendülnek a kamerák
Akcióba lendülnek a kamerák
Kocsis Zoltán

Az, hogy most mégis megtehették, finoman szólva sem oszlatta el a rendszer indulása körüli szakmai aggályokat. A rendszer használatához csak az első lépés a fuvarozó cég regisztrációja. Használatához a fuvar elindítása előtt a NAV elektronikus nyilvántartásába be kell vezetni a termék megnevezését, paramétereit, a szállító teherautó rendszámát és ehhez egy EKÁER-számot kell kérni a NAV-tól – erről lesz beazonosítható az egyes tételek belföldi mozgása. A kormány így próbál úrrá lenni a világcsúcstartó, 27 százalékos magyar áfa miatt elharapózott csalásokkal szemben.

„Nevetséges” – nyilatkozta ugyanakkor egy kiskereskedelmi forrásunk arról, hogy december végéig sem született meg semmiféle, a működést pontosító végrehajtási rendelet. Bár a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint immáron „minden információ elérhető” az érintettek számára, a kereskedők nem tudják, hogy a január elseje után az egyes termékeket hogyan párosítják egy adott EKÁER-számhoz. A végrehajtási rendelet hiányában indulásig már egészen biztosan nem tudják az ehhez szükséges számítástechnikai módosításokat megejteni a rendszerükön.

Korábban fuvarozók és kereskedők is arra kérték a kormányt, hogy halassza el a rendszer indulását, vagy három hónapig tartson a rendszer tesztidőszaka. Az aggályokat leszerelendő, a NAV január végéig bírságmoratóriumot hirdetett a cégeknek. Ugyanakkor így is könnyen lehet, hogy jókora torlódással indul az új év. Nyitott kérdés, hogy a rendszer használata mennyivel növeli a szállítási időt. A Portfolio.hu információi szerint a tételenként történő adminisztráció 10 perc lehet, így száz tétel esetében – ami egy nagyáruháznál megszokott – 17 órán át is eltarthat az ügyintézés, ami már súlyos fennakadásokat okozhat.

A rendszer egy másik neuralgikus pontja, hogy – miként azt megírtuk – a kormány arra kötelezi a fuvarozót: az előző két hónapnyi áruforgalom 15 százaléknak megfelelő összeget biztosítékként fizessen be a NAV számlájára. Ezzel pedig hatvan nap után számol el az adóhatóság. A nagyobb kereskedők számára ez komoly, milliárdos nagyságrendű összeg lesz. Igazán azonban a kis- és közepes méretű vállalkozásoknak fájhat majd, náluk egy néhány millió forintos készpénzletét is komoly likviditási gondokat okozhat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.