Bérükért tüntettek a Piszke Papír dolgozói

Százötven ember tüntetett hétfő délelőtt a lábatlani Piszke Papír bejárata előtt, januári és februári bérük kifizetését követelve. A piszkei papírgyár görög tulajdonosa árulja a céget, s ígérete szerint majd a vevőre hárul a dolgozók elmaradt bérének kifizetése. A vevőnek azonban se híre, se hamva.

Harsányi Imre a gyár szakszervezeti vezetője szerint december közepe óta nem termel a papírgyár. A 420 dolgozót nem bocsátották el, de fizetést két hónapja nem kaptak. A gyárban nincs villany, víz és gáz. A  biztonsági szolgálatot egy bank megbízottai látják el, akik arra ügyelnek, hogy nehogy a megmaradt gépeket kivigyék az üzemből.

"A görög tulajdonosok el akarják adni a gyárat és a vevő kötelezettsége lesz az elmaradt bérek kifizetése. A tárgyalások alapján minden remény megvan rá, hogy április elsején újraindulhat a  termelés" - mondta a Piszke Papír jogi képviselője, Berki Ádám.

A tüntetésen ismertették, hogy a vegyipari dolgozók  szakszervezetének elnöke levelet intézett a görög nagykövethez,  melyben leírta, hogy a vállalat vezetői a munkabérek kifizetése nélkül elhagyták Magyarországot. Paszternák György szakszervezeti elnök a nagykövet közbenjárását kérte a bérek kifizetéséhez.

Lábatlanon 1993-ban privatizálták a papírgyárat, az üzem a görög Zeritis-csoport tulajdonába került, és részvénytársasággá alakult. Az üzemben  toalettpapírt, papírszalvétákat és háztartási papírtörlőket gyártottak.
Magyarországon a Zeritis-csoport érdekeltségébe tartozik a  Szentendrei Papírgyár, és a papírhulladék-gyűjtéssel foglalkozó Budafok Recycling Zrt. A Piszke Papír honlapja szerint a lábatlani cég 2000-ben a Zeritis-csoport több mint 150 millió dolláros  árbevételének csaknem egyharmadát adta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.