Beroggyant a forint Matolcsyék szavaira

Jelentősen gyengítették a forintot a jegybank alelnökének további kamatcsökkentésekre utaló szavai.
Stabilan kezdett, délelőtt erősen gyengült, majd kissé korrigált a forint árfolyama szerdán a bankközi devizapiacon.

A felbolydulást az okozta, hogy Nagy Márton, az MNB alelnöke egy háttérbeszélgetésen megerősítette, folytatódik a kamatcsökkentés. Egy lépés biztos lesz, de kettő vagy három is lehet, és személy szerint 15 bázispontos lépésekben gondolkodik - mondta.

Az eurót ennek megfelelően reggel még 311,40 forinton, délben viszont már 313,97 forinton, 18 óra körül pedig 313,12 forinton jegyezték. A dollár 277,64 forintról délig 280,90 forintra erősödött, majd 280,27 forintra csúszott vissza. A svájci frank 18 órakor 287,16 forinton forgott a reggeli 285,70, és a déli 288,46 forinttal szemben. A térségi devizák közül a lengyel zloty 0,14 százalékkal, a cseh korona 0,04 százalékkal gyengült az euróhoz képest.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzői szerdai, felülvizsgált előrejelzésükben közölték: meggyőződésük, hogy az MNB monetáris tanácsa által bejelentett 0,15 százalékpontos kamatcsökkentéssel legalább négy-öt hónapig tartó enyhítési ciklus kezdődött.
A ház ennek alapján módosította prognózisát, és most már 0,5 százalékos, vagy ennél is alacsonyabb MNB-alapkamatig tartó, meredek csökkentési sorozatot vár.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői szerint is 1 százalék alatti szintekig folytatódhat az enyhítési sorozat. A legmeglepőbbnek a monetáris tanács közleményének kifejezett enyhítési hajlamot tükröző nyelvezetét tartják. A magyar gazdaság növekszik, a hazai munkapiaci helyzet egyre feszesebb, a magyar maginfláció másfél százalék körül jár, és az ingatlanárak is emelkednek. Ebben a helyzetben csak idő kérdése, hogy az infláció miatt mikor válik bonyolultabbá az MNB ultraenyhe alapállásának fenntartása - fogalmaztak a Morgan Stanley londoni elemzői.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.