Bernanke újabb banki mentőcsomagot javasol

Ben Bernanke, az amerikai szövetségi tartalékbank (Fed) elnöke üdvözli a hivatalát január 20.-kán elfoglaló Barack Obama elnök által felvázolt 800 milliárd dolláros gazdaság-élénkítő tervet, ém megjegyezte: ahhoz, hogy az Egyesült Államok kilábaljon az 1930 óta tapasztalt legsúlyosabb gazdasági válságából, újabb pénzügyi mentőövre lesz szükség.

Ez volt az első alkalom, hogy a Fed elnöke nyilvánosan minősítette az Obama-csomagot, amely szerinte jelentős lökést ad majd a gazdaságnak. Bernanke azonban az egyebek mellett adócsökkentésről, az alternatív energiaforrások használatának elterjesztéséről, nagyívű infrastrukturális programok elindításáról szóló gazdaságélénkítő program részletes elemzésébe nem ment bele a londoni közgazdasági egyetemen tartott előadásában.

Hangsúlyozta: a gazdaságtörténet nem ismer olyan fellendülést, amely gyenge bankrendszer mellett ment volna végbe. Következésképpen a megfelelő pénzforrások megfelelő feltételek melletti biztosítása a gazdasági fellendülés egyik nélkülözhetetlen záloga. És ebben még van teendője mind az Egyesült Államok új kormányának, mind a jegybank szerepét betöltő Fed-nek.

Az, hogy a gazdaság beinduljon még 2009-ben, nagyban függ attól, hogy  Washingtona 700 milliárd dolláros első bankmentő csomag mellé milyen másodikat tesz majd le az asztalra. A pénzügyi stabilizáció és a kölcsönzés felfuttatása, valamint a bizalom megerősítése sürgető feladat - jegyezte meg Bernanke, aki alapvetően pozitívan látja már a jövőt.

 

Bernanke egyre több biztató jelet tapasztal az amerikai gazdaságban
Bernankének tetszik az Obama-csomag
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.