Bernanke még a pápánál is befolyásosabb

Testvériesen megosztoztak a politikusok és az üzletemberek a világ legbefolyásosabb embereit felsoroló friss Forbes lista első tíz helyén. Barack Obama amerikai elnök áll az élen, míg Ben Bernanke, a jegybanki szerepet betöltő Federal Reserve nagyhatalmú elnöke a negyedik helyre futott be.

A Forbes 67 embert, azaz százmillió földi lakosként egyet-egyet vett fel a világ legtekintélyesebb embereinek toplistájára. A "notórius" listakészítő magazin most először rangsorolta a legnagyobb hatalommal rendelkező földi halandókat, szempontként azt helyezve előtérbe, hogy az illető mennyi emberre van hatással, mekkora anyagi erőforrás felett rendelkezik, illetve hogy az élet hány területén tud hatást gyakorolni a néptömegekre.

A „vegyes felvágott" képet mutató lista összeállítói előljáróban leszögezték, hogy a rangsor egyfajta figyelemfelkeltő vitaalapnak tekintendő, semmint kinyilatkoztatásnak. Ezt biztos sokan látják hasonlóképpen, hiszen a katolikus egyház fejének, XVI. Benedek pápának például a 11. hellyel kellett beérnie, még az internetes keresést sikerestörténetté tévő Google alapítók is hat helyet vertek a Szentatyára, akit Silvio Berlusconi udvariasan maga elé engedett.

Obama, Hu Csin-tao és Putyin dobogós helye vitathatatlan, az viszont felettébb kérdéses, nem értékelték-e túl Oprah Winfrey médiaszemélyiséget, akinek Amerikán kívüli ismertsége a nulla irányába konvergál. A listát Hugo Chávez venezuelai elnök zárja. Magyar hangzású nevet csak egyet találunk, Nicolas Sarkozy francia elnökét (56.). Soros György erre a listára most nem fért fel.

Ime, a hatalmasok krémje:

1.        Barack Obama amerikai elnök

2.        Hu Csin-tao kínai elnök

3.        Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök

4.        Ben Bernanke, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke

5.        Sergey Brin és Larry Page a Google internetes szolgáltató cég alapítói

6.        Carlos Slim Helu, a mexikói távközlés császára

7.        Rupert Murdoch ausztrál médiamogul

8.        Mike Duke, a Wal-Mart amerikai kiskereskedelmi hálózat tulajdonosa

9.        Abdul Aziz al-Saud szaúr-arábiai herceg

10.      Bill Gates, a Microsoft alapítója

 

Bernanke és Trichet. 21 hely választja el egymástól az amerikai jegybank és az eurózóna első emberét
Bernanke és Trichet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.