Bernanke: lehetséges további kamatcsökkentés, Paulson: újabb élénkítő programok a láthatáron

Keresztülvihetőnek tartotta a további kamatcsökkentést Ben Bernanke Fed elnök hétfőn texasi üzletemberek előtt mondott beszédében. Mindamellett figyelmeztetett: behatároltak a kamatcsökkentésnek az élénkítő hatásai az amerikai gazdaságra, amely Bernanke szerint még jövőre is gyengélkedni fog.

A Fed irányadó kamata jelenleg 1 százalék - ilyen alacsony kamatszintre az elmúlt fél évszázadban csak egyszer volt példa - s  elemzők arra számítanak, hogy a Fed következő, december 15-16-án  tartandó kamatdöntő ülésén ismét a kamat csökkentéséről fognak  határozni.

Bernanke ugyanakkor határozott intézkedéseket sürgetett az  amerikai gazdaság védelmére, s közölte, hogy miután a kamatok a zéró  szinthez közelítenek, a Fed a maga részéről értékpapírok  vásárlásával, illetve a piacok háttértámogatásával igyekszik  hozzájárulni a pénzügyi stabilitás megteremtéséhez.

Henry Paulson pénzügyminiszter Washingtonban arról beszélt, hogy  tárcája aktívan dolgozik újabb gazdaságélénkítő programokon a  pénzügyi rendszer megszilárdítása, a hitelnyújtás aktivizálása végett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.