Elvárt béremelés: 300 ezer helyett csak 190 ezer forint keresetig kompenzál a kormány

Adókedvezményt kapnának azok a cégek, amelyek minden folyamatosan foglalkoztatott, 300 ezer forint alatt kereső dolgozójuknál végrehajtják a kormány által elvárt béremelést. Igaz, jövőre 190, azt követően csak bruttó 100 ezer forint keresetig kompenzálna a kormány a cégek.

Adókedvezményt kapnának azok a foglalkoztatók, akik minden folyamatosan foglalkoztatott, 300 ezer forint alatt kereső dolgozójuknál végrehajtják a kormány által elvárt béremelést. A kedvezmény jövőre maximum 16 125 forint lenne 75 ezer forintos bruttó jövedelemnél, és 190 ezer forintnál már elfogyna. A költségvetési bizottság által az adótörvényhez benyújtott módosító indítvány szerint adókedvezményt vehetnének igénybe azok a cégek, amelyek a 300 ezer forint alatt kereső valamennyi folyamatosan foglalkoztatott dolgozónál végrehajtják a jövőre elvárt béremelést - írta a portfolio.hu.

A javaslatból nem derül ki, hogy az adókedvezményt miből lehetne érvényesíteni, társasági adóból vagy személyi jövedelemadóból. Elképzelhető, hogy voltaképp járulékkedvezményről van szó, hiszen jövőre, ha elfogadásra kerül Rogán Antal javaslata, akkor a 27 százalékos munkáltatói társadalombiztosítási járulékot szociális hozzájárulási adóra nevezik át. Erre utalhat az is, hogy egy helyen kissé összezavaró módon nem adókedvezményt, hanem járulékkedvezményt említ a javaslat.

Rogán Antal kiállt Simor András mellett
Rogán Antal

Az elvárt béremelés mértékét egyelőre nem tudni, a Nemzetgazdasági Minisztérium még a minimálbér 92 ezer forintos javaslatával együtt javasolt 5 százalékot.

Csak abban a hónapban járna az adókedvezmény, ha a javaslatot a parlament is elfogadja, amelyben valamennyi folyamatosan foglalkoztatottnál megvolt a béremelés. Folyamatosan foglalkoztatottnak pedig az minősül, aki 2011. november 1-től illetve 2012 bármely napján a foglalkoztatónál munkaviszonyban állt, nincs másik munkáltatója, és ezt megelőzően 110 napot meghaladóan nem állt másnál munkaviszonyban.

A kedvezményt munkavállalónként kell megállapítani. Az adókedvezmény alapja a bruttó munkabér, mértéke 2012-ben az alap 21,5 százaléka, de legfeljebb 16 125 forint vagy amennyiben a bruttó bér magasabb, mint 75 ezer forint, akkor a 75 ezer forint feletti kedvezményalap. 2013-ban a maximum 12 000 forint lenne, a 75 ezer forint feletti résznél pedig a 20 százalékot meghaladó rész.

Gyors számításból kiderül, hogy 2012-ben már 190 ezer forintnál elfogy a kedvezmény, 2013-ban pedig 100 ezer forintnál. Vagyis ez a javaslat nem kompenzálná a 190 ezer és 300 ezer forint közti bruttó bérre végrehajtott béremeléseket, de az adókedvezmény feltételei között elvárja azt.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.