Berepült a veszteségzónába a British Airways

A légiközlekedés válsága a British Airwayst (BA) sem kíméli. A britek rekord nagyságú, 220 millió fontos veszteségről adtak számot most zárult pénzügyi évükben, megduplázták adósságállományukat, így az osztalékfizetésről is „eltekintenek". A közeljövő kilátásait illetően pedig semmilyen jóslásba nem bocsátkoznak.

A British Airways 220 millió fontos működési veszteséget ismert be a most zárult üzleti évéről, szemben az egy évvel korábban büszkén bejelentett 875 millió fontos nyereséggel. Az év elején 150 milliós üzemi veszteséget vetítettek előre, amihez még 80 milliós átszervezési költség is hozzáadódott, így a tervtől alig tértek el a britek. Martin Broughton elnök közleményben tudatta a részvényesekkel, hogy a bizonytalan gazdasági helyzet miatt  ezúttal nem tesznek közzé prognózist a következő üzleti év kilátásairól. Folytatják viszont  költségcsökkentési programjukat, s járataik számát a téli szezonban 4 százalékkal fogják mérsékelni.

Minderre szükség is van, hiszen egy év alatt 1,3 milliárd fontról 2,4 milliárdra hizlalták a cég adósságállományát, miközben készpénz állományuk 1,4 milliárdról 483 millió fontra zsugorodott. Gondot okoz még a légitársaságnál a nyugdíjkassza egyre növekvő hiánya. Elemzők szerint tavaly márciusban 1,5 milliárd font hiányzott a kasszából, s azóta ez az összeg csak növekedhetett - jegyzi meg a Reuters.

A nyugdíjkassza körüli bizonytalanságok is nehezítik a BA és a spanyol Iberia közötti fúzió nyélbeütését. A spanyolok most egy kis szünetet kértek, s ezt arra használják fel, hogy a saját házuk táján próbáljanak rendet rakni. A British Airways bevétel alapján Európa harmadik legnagyobb légitársasága, piaci értéke jelenleg 1,9 milliárd font.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.