Béregyenlősdi a briteknél

A nemek közötti fizetési különbségtétel megtiltására készül a brit törvényhozás. Az egyenlőségi törvény tervezete szerint a vállalatoknak fel kell számolniuk a bérkülönbségeket az azonos beosztású férfi és női dolgozóik között, továbbá megtiltanák a kor, illetve a nem szerinti diszkriminációt is.

Harriet Harman esélyegyenlőségi miniszter elmondta: beépítettek a tervezetbe egy olyan passzust is, amely ajánlja a 250 főnél többet foglalkoztató vállalatok számára a bérrendszer esélyegyenlőségi szempontból történő revízióját, ám azt kötelezővé csak a tapasztalatok függvényében, legkorábban 2013 után tennék. A revízió eredményét ismertetni kellene a dolgozókkal.

A miniszterasszony szerint a cél egyértelmű: egyenlő munkáért egyenlő bért kell adni, minden más szempont mellékes. Tarthatatlan, hogy a nőket átlagosan húsz százalékkal kevesebbért foglalkoztatják Nagy-Britanniában - jelentette ki. A törvény a tiszta viszonyokat teremtene a bérviszonyok között is, azaz egyszer s mindenkorra véget vetne a titkolózásnak. A nyíltság jegyében a kollégák megismerhetnék egymást fizetését, s ez a információ a szakszervezetek számára is előnyös lehet az ártárgyalásokon.

A törvénytervezetet keményen bírálták a munkaadói szervezetek, mondván azzal csak növelik a bürokráciát, beleavatkoznak a vállalati bérpolitika ügyeibe, és különben is a kormánynak a válság közepette nem ezzel kellene foglalkoznia. „Az semmibe sem kerül, ha a munkaadó korrektül viselkednek a dolgozójával szemben" - söpörte le az ellenérveket Harriet Harman. A kormány tervei szerint a törvény - ha elfogadja a parlament - már jövőre hatályba léphet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.