Bér nélkül maradtak a diósgyőri kohászok

Nem kapták meg járandóságukat az állásidőn lévő diósgyőri kohászat, a DAM 2004. Kft. dolgozói, akik immár napok óta várnak bérükre.

Ágotai  József, a cég vasas-szakszervezetének vezetője szerint a cég ügyvezetője arról tájékoztatta a szakszervezetet és az üzemi tanácsot, hogy  azért nem utalta át a májusi bért, mert a miskolci önkormányzat inkasszót vetett ki a társaság számláira, hogy megkaphassa - információi szerint - az iparűzési adót. Ágotai József elmondta: a szakszervezet határozott kérésére az önkormányzat két napra felszabadított egy számlát, ezért utalni lehetne a májusi fizetést.

Ezt azonban a DAM 2004. ügyvezetése egyelőre nem tette meg, az összes számla felszabadítását kérte - mondta a szakszervezeti vezető, aki szerint az állományban lévő, de már több mint fél éve  kényszerűségből állásidőn lévő mintegy 900 diósgyőri kohász összes májusi járandósága valamivel több mint nettó 80 millió forint.

Ágotai József úgy vélekedett: az önkormányzat kedvező döntése is azt támasztja alá, hogy egy lényegében mondvacsinált dolog miatt, a fizetés nélkül maradt, egyébként is nehéz helyzetben lévő kohászati dolgozók gyakorlatilag kilátástalan helyzetbe kerülhetnek, hiszen nem tudják majd fizetni hiteleiket, "otthonaik elárverezése sem elképzelhetetlen".

A szakszervezeti vezető elmondta azt is: kedden a cég dolgozói közül, az első lépcsőben több mint százhatvan  munkavállaló személyesen is megkapta, illetve megkapja a  felmondásáról szóló levelet, és ezzel lényegében megkezdődött az  elbocsátási hullám a diósgyőri kohászatban.

Az ukrán Donbas csoport érdekeltségébe tartozó diósgyőri kohászat vezetése jelezte: a DAM  2004. Kft. két lépcsőben, 16 ember kivételével, valamennyi  munkavállalójától megválik, összesen 878 embert bocsát el. A diósgyőri kohászatban tavaly december óta szünetel a termelés. Kohászati szakemberek szerint nem lenne  célszerű leszerelni a hengersorokat, az acélművet, a gyártóbázis ugyanis még mindig korszerűnek mondható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.