Bepöccent a sztrájktörvényen a LIGA

Az Alkotmánybírósághoz fordult a Liga Szakszervezetek a sztrájktörvény kapcsán, mivel "a gyors és egyeztetéseket mellőző" törvényalkotás eredményeként a törvény nem szabályozza a sztrájkjoggal való visszaélés és az együttműködési kötelezettség megszegésének fogalmát.

A Liga emlékeztet: az Országgyűlés tavaly december végén kibővítette a törvényben addig szereplő felsorolást arról, hogy mikor jogellenes a sztrájk, így a sztrájk akkor is jogellenesnek minősül, ha valamelyik fél visszaél a sztrájkjoggal, vagy megszegi együttműködési kötelezettségét.

A szakszervezeti tömörülés szerint a törvénynek súlyos hiányossága, hogy nem definiálja ezt a két fogalmat, ezzel "túl tág teret enged a bírói értelmezésnek, ami sérti a jogbiztonság elvét". A törvény kapkodó módosításából annak meghatározása is kimaradt, pontosan milyen munkahelyek esnek a még elégséges szolgáltatásra kötelezettek körébe - vélekedik a Liga.

A Liga Szakszervezetek a sztrájktörvénynek azt a passzusát is megtámadta az Alkotmánybíróság előtt, amely teljes mértékben kizárja a fegyveres és rendvédelmi szervek munkavállalóit a sztrájkjogot gyakorlók köréből, álláspontjuk szerint ez ellentétes a Magyarországon 1999-ben és 2009-ben is kihirdetett Európai Szociális Karta rendelkezéseivel.

Beadványában a szakszervezet arra is kitért, hogy az államigazgatási szervek dolgozói esetében jelenleg alkotmányellenes a sztrájk korlátozása, mivel nem törvény szabályozza, hanem egy egyszerű megállapodás (amelyet az akkori kormány és néhány szakszervezet kötött). A megállapodásban nem szereplő szakszervezetek tagjai jelenleg törvényesen nem sztrájkolhatnak, ami szintén ellentétes az Alkotmány rendelkezéseivel - mutat rá a Liga beadványában.  (Forrás: MTI)

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.