Beperli a rezsibiztost a kazincbarcikai polgármester

Kazincbarcika szocialista polgármestere, Szitka Péter beperli Németh Szilárd fideszes rezsibiztost, ha nem vonja vissza kijelentését, miszerint ő a város melegvízszolgáltatásának felfüggesztésére biztatott volna. Ma a szakhivatalban a helyi szolgáltató megállapodott a hőtermelővel tartozásai törlesztésének ütemezéséről.

Jogi úton kíván elégtételt venni Németh Szilárd rezsibiztoson Szitka Péter, Kazincbarcika szocialista polgármestere, aminek újabb nyílt levélben adott hangot. Az ügy előzménye, hogy Németh Szilárd fideszes képviselő, Csepel polgármestere, tegnapelőtt sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: Szitka Péter arra biztatta a helyi külföldi tulajdonú távhőcéget, hogy ne adjon meleg vizet a város lakosságának.

Lapunk akkori tudósításában már jelezte, hogy a polgármester alighanem nem tett olyan nyilatkozatot, amit a fideszes politikus neki tulajdonít. Annak kapcsán, hogy a kazincbarcikai Kazinc-Therm a szolgáltatóval fennálló anyagi vitája miatt néhány óráig szüneteltette a városi melegvíz-ellátást, Szitka Péter egy másik nyílt levélben az árszabályozás problémáira hívta fel a figyelmet, tárgyalásokat sürgetett, egyszersmind a céggel szemben jogi lépéseket, illetve szerződésbontást helyezett kilátásba.

A polgármester mostani levelében jelzi: már hetedik éve látja el a kisváros polgármesteri teendőit, a kormány színezetétől függetlenül. Eddig sikerült összhangot teremtenie cégek, emberek, munkavállalók, munkáltatók, szolgáltatók és díjfizetők között – szögezi le. Úgy véli, ő a gyakorlatban teszi azt, amiről Németh Szilárd és a Fidesz csak "nyilatkozgat".

Szitka Péter rögzíti: a külföldi érdekeltségű, veszteségesen működő Kazinc-Therm Kft. szüneteltette a melegvíz-szolgáltatást. A cég arra hivatkozik, hogy a szaktárca és a szakhivatal által előírt távhőár nem fedezi indokolt költségeiket.

Németh Szilárd azon állítását, miszerint Szitka Péter biztatta volna a szolgáltatókat arra, hogy zárják el a meleg vizet, a szocialista polgármester a leghatározottabban visszautasítja.

A politikus arra kéri a rezsibiztost, állítását a lehető legsürgősebben vonja vissza és kérjen elnézést, mivel ő nem élt a neki tulajdonított kijelentéssel. Ellenkező esetben jogi utat helyez kilátásba.

Szitka Péter úgy véli, Németh Szilárd megsértette a jó hírnevét, szándékosan hazudott 8200 kazincbarcikai családnak, harmincezer embernek.

Németh Szilárd hétfői sajtótájékoztatóján a következőket mondta: "Vannak, akik mindenfélét összehordanak. Ezek az MSZP-sek, akik kezdetben először nem is tudták, hogyan reagáljanak erre a rezsicsökkentésre, majd licitekbe kezdtek, hogy még többet kellene, még más területeken. Tehát egy ilyen egész sunyi támadás érte a rendszert. Ma pedig ott tartunk, hogy ők is beálltak a nyílt támadók közé. Szeretném önöknek felhívni a figyelmét, hogy több órára Kazincbarcikán 15 ezer ember maradt melegvíz-szolgáltatás nélkül, mert Szitka Péter, az MSZP-s kazincbarcikai polgármester arra biztatta a szolgáltatókat, hogy a rezsicsökkentésre hivatkozva nyugodtan zárják el a melegvíz-szolgáltatást és ne adjanak az embereknek meleg vizet.

A Fidesz ezt a politikai zavarszítást, szabotázskísérletet teljes egészében elfogadhatatlannak és felháborítónak tartja. Minden törvényes eszközzel, ami rendelkezésünkre áll, megvédjük a kazincbarcikaiakat a polgármesterük támadásától. Azt szeretnénk, hogy hasonló politikai támadások ne érjék a rezsicsökkentést. Ez elképesztő, hogy egy polgármester biztatására a családok biztonsága, ellátása kerülhet veszélybe."

Egyelőre nincs hír arról, hogy Németh Szilárd bocsánatkérést fontolgatna.

Közben ismét egyeztettek a kazincbarcikai távhőszolgáltatásban érintett társaságok - tájékoztatta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az MTI-t.

A szerdai megbeszélésen a távhőtermelő Kazinc-Therm Kft. és a nála adósságot felhalmozó távhőszolgáltató Timpanon Kft. megegyezett a hátralék kifizetésének ütemezésében - tájékoztatott a MEKH.

A Kazinc-Therm Kft. április 20-án korlátozta szolgáltatását a kazincbarcikai távfűtéses lakásokban. A MEKH vezetőjének múlt szombati intézkedései után helyreállt a szolgáltatás, és az érintettek tárgyalásokat kezdtek a hivatal székházában.

A MEKH megvizsgálja a kazincbarcikai távhőtermelő költségeit. A cél, hogy a fogyasztókat csak a feltétlenül szükséges díjak terheljék, de ezek fedezzék a távhőtermelő indokolt költségeit.

Az MEKH közleményében emlékeztet: a kazincbarcikai önkormányzati tulajdonban lévő távhőszolgáltató, a Timpanon Kft. 2009-ben kezdeményezte a lakossági hődíj 19 százalékos és a lakossági hőfelhasználás alapdíjának 21,5 százalékos csökkentését. A kérésnek a MEKH jogelődje, a Magyar Energia Hivatal (MEH) helyt adott.

Egy évvel később viszont azt kérte a társaság, hogy az energiahivatal 2010. november 1-jétől - az önkormányzati választásokat követő hónaptól - hagyja jóvá áremelési szándékukat. Ennek következtében egy kazincbarcikai átlagos méretű lakás éves távhőköltsége 29,8 százalékkal, 53 ezer forinttal emelkedett volna. A hivatal ezt elutasította.

A Timpanon Kft. a távhőt és a meleg vizet a Kazinc-Therm Kft.-től vásárolja, amelynél az elmúlt négy évben több száz millió forint adósságot halmozott fel. Hátralékát azonban folyamatosan törleszti - közölte a hivatal.

A távhőszolgáltatók a távhőszolgáltatási támogatásról szóló rendeletben foglalt szabályok szerint kompenzációt kapnak. A támogatás összege a tevékenység ellátásának indokolt költsége és a bevételek különbségeként adódik.

A 10 százalékos lakossági távhőárcsökkenés okozta bevételkiesést a távhőszolgáltatási támogatás növekedése teljes mértékben kompenzálta a szolgáltatóknak - szögezi le a MEKH -, így a rezsicsökkentés nem jelent pluszterhet a Timpanon Kft.-nek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.