Beperelte a Vodafone a hírközlési hatóságot

Bírósághoz fordult a Vodafone, mert a hírközlési hatóság nem akarja automatikusan meghosszabbítani frekvenciaszerződését, miközben a két másik mobilszolgáltatónál ezt már megtette.

A Vodafone Magyarország beperelte a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságot (NMHH). A mobilszolgáltató ma adta be keresetét az NMHH ellen a hatósági szerződés megszegése miatt, közleménye szerint azonban a társaság továbbra is bízik a peren kívüli megállapodásban.

A Vodafone véleménye szerint a hátrányos megkülönböztetéstől mentes szerződéshosszabbítás az egyetlen jogszerű lehetőség a jövő októberben lejáró 900 MHz-es sávtartományt érintő frekvenciahasználati engedélyét illetően. A társaság leszögezi: a valamennyi szolgáltató szerződésében deklarált egyenlő elbánás elve alapján ugyanaz az eljárás illeti meg a Vodafone-t is az említett frekvenciák esetében, mint 2007-ben a versenytársak frekvenciahasználati jogosultságainak meghosszabbításakor.

Miután a Vodafone-nak szerdán van már csak lehetősége arra, hogy jogorvoslati lehetőségével éljen, így megállapodás híján a több mint 2,6 millió ügyfele érdekeit figyelembe véve kénytelen volt benyújtani keresetét az NMHH ellen a hatósági szerződés megszegése miatt. Ennek ellenére a társaság továbbra is bízik benne, hogy nem lesz szükség bírósági döntésre, s továbbra is kész arra, hogy megegyezzen a hatósággal – jelentette ki Marchhart Pál, a Vodafone szabályozásért is felelős vezérigazgató-helyettese.

A Vodafone és a hatóság közötti, a korábbi koncessziós szerződésből létrejött hatósági szerződésben a magyar állam vállalta, hogy a három mobilszolgáltató között nem tesz hátrányos megkülönböztetést, továbbá azt is, hogy a frekvenciahasználati jogosultság meghosszabbítása során a Vodafone vonatkozásában nem alkalmaz hátrányosabb feltételeket, mint a Magyar Telekom és a Telenor 2007-es hosszabbítása alkalmával tette – emlékeztet a Vodafone.

A mobilszolgáltató azt kifogásolja, hogy míg két konkurensével, a Magyar Telekommal és a Telenorral automatikusan meghosszabbította a frekvenciahasználatról szóló megállapodásokat, addig most a hivatal, eddigi gyakorlatán változtatva a jövőben új stratégiai alapokra kívánja helyezni együttműködését a mobilszolgáltatókkal. A váltás azonban egyelőre kizárólag a Vodafone-t érinti hátrányosan, a két másik szolgáltatót nem, ezt kifogásolja a társaság.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.