Benzinár fel, gázolajár le?

A benzin két forinttal drágulhat, a gázolaj pedig ugyanennyivel olcsóbb lehet jövő hét szerdán - jósolja a GKI Energiakutató. Egy biztos: a nemzetközi olajárak alacsony szintje miatt október 1-től biztosan nő a benzin és a gázolaj adója, és így az ára.
A benzin ára két forinttal emelkedhet, a gázolajé pedig akár ugyanennyivel csökkenhet is jövő hét szerdán a GKI Energiakutató elmúlt hét nemzetközi folyamatai alapján közzétett előrejelzése szerint. Ez esetben nem kizárt az sem, hogy a tarifák szinten maradnak. Ezzel a benzin ára 336, a gázolaj ára 337 forint lehet átlagosan literenként.

A szeptember 12-16-i héten az Európában irányadó Brent típusú kőolaj hordónkénti ára 45-50 dollár között ingadozott, 1,1 dolláros, 2 százalékos csökkenést mutatva. Az ár az olajkínálat növekedésének hírére csökkent. Irán már közel jár a szankciók előtti kitermelési és kiviteli szinthez. Szaúd-Arábia szintén növelte a kivitelt. Nigériában és Líbiában is nőhet a kitermelés és a kivitel. A Nemzetközi Energia Úgynökség (IEA) szeptemberi jelentésében módosította korábbi számításait: most csak 2017 második felére várják a kereslet-kínálati egyensúlyt és a készletszint apadását. Az Egyesült Államokban a kőolaj készletszintje kicsit csökkent, de a feldolgozotttermék-készletek emelkedtek. Az amerikai olajfúrások száma ezen a héten kettővel emelkedett. Elemzők ilyen ár mellett további emelkedésre nems számítanak.

A benzin a nálunk irányadó mediterrán piacon egy százalékkal lett olcsóbb, a gázolaj ára 0,3 százalékkal csökkent. Az amerikai benzin ára viszont megugrott, mivel meghibásodott a legfontosabb késztermékszállító vezeték a keleti parton és már egy hete áll. Szintén a benzin áremelkedése irányába mutat, hogy az Egyesült Államokban és Európában karbantartási munkálatok miatt leállt egy-egy nagyobb finomító. Európában a benzinkivitel lehetőségei ezen a héten erősödtek, mivel az Egyesült Államokban a meghibásodott vezeték miatt ellátási problémáktól tartva megemelték a vásárlásokat. Az Ázsiából áramló dízel csak lassan talál helyet magának Európában, mivel a Rajna vízszintje miatt csak kisebb terheléssel tudnak a szállítóhajók közlekedni.

A forint 0,2 százalékkal gyengült a dollárhoz képest, amelyért így 276 forintot kellett adni.

Az elmúlt egy év során a benzin ára 3,5, a gázolaj ára 4 százalékkal csökkent. Várhatóan szeptemberben lezárul a csökkenés időszaka. A bérek emelkedése folytán az átlagjövedelemből most 13 százalékkal több benzint és 14 százalékkal több gázolajat vásárolhatunk, mint egy éve.

Biztos a hazai adóemelés

A hosszabb határidőkre vonatkozó olajárak szerint az idei év harmadik negyedévében a 3 hónapos határidős olajár várható átlaga nem haladja meg az 50 dollárt, így sor kerül a hazai jövedéki adó emelésére 2016. október 1-től. A negyedik negyedévre vonatkozó határidős árak szintén nem érik el az 50 dollárt, így elképzelhető, hogy 2017. első negyedévében is megmarad a megemelt jövedéki adó.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.