Béndeket a vámőrség élére 'aktiválták'

Július 12.-i hatállyal visszavették a rendőrség hivatásos állományába Béndek József nyugállományú rendőr altábornagyot - olvasható a Magyar Közlöny. Nagy János eddigi parancsnok leváltásával a Béndek-Szabó-Sors trió felel a vámügyekért a Népszava szerint.

Pintér Sándor, belügyminiszter előterjesztésére született múlt csütörtökre datált köztársasági elnöki határozat régi, rendőr altábornagyi rangjában reaktiválta Béndeket. A Népszava pénteki számában megbízható forrásra hivatkozva közölte, hogy csütörtöki hatállyal Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter már ki is nevezte Béndeket a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokává (VPOP), egyúttal Nagy János országos vámparancsnokot felmentette tisztségéből.

A cikk szerint az országos vámparancsnok szakmai helyettese Szabó Zsolt, míg a bűnügyi terület vezetője Sors László lett. Az erről szóló okiratokat a nemzetgazdasági miniszter csütörtökön, személyesen adta át az érintetteknek - írja a lap. A Népszava kedden adta hírül, hogy Sólyom László köztársasági elnök aláírta Béndek József volt határőr altábornagy reaktiválási kérelmét így elhárult az akadály az elől, hogy a korábban nyugdíjazott főtiszt átvegye a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnoki tisztségét. A napilap szerint azért volt szükség az államfő reaktiválási engedélyére, mivel a köztársasági elnök minden fegyveres, katonai jellegű szerv első számú vezetője is egyúttal.

Béndek József átmenetileg tölti majd be az országos vámparancsnoki tisztséget, mivel az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal és a vám- és pénzügyőrség várhatóan 2011. január elsejéig egyesül, az összevont szervezet élére pedig Vida Ildikó, az APEH elnöke kerül. Az összevont szervezetben a lap szerint öt elnökhelyettes lesz, egy a vám, egy a nyomozati és három az adóellenőrzési tevékenységért lesz felelős. A vámügyek felelőse Béndek József lehet.

Vida Ildikót június 28-án nevezte ki a nemzetgazdasági miniszter az APEH elnökévé, majd egy július 7.-i kormányhatározattal kormánybiztossá nevezték ki, hogy előkészítse a VPOP és az APEH egyesítését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.