Bencsiknek szorít Podolák

A parlamentből kiszorult Podolák György szocialista energiapolitikus nosztalgiával emlékszik vissza az előző ciklusra, amikor energetikai kérdésekben példás együttműködés alakult ki az akkor kormányzó szocialisták és a Fidesz között. Igaz, a Fidesz-kormány felelős államtitkárának szakmai megközelítésével együttműködés híján is jórészt egyetért.

Ha valóban oly igazságtalanok voltak a szocialista-liberális kormányok áram- és gázáremelései, ha az előző időszakban úgymond talicskával hordták ki a pénzt a szolgáltatók - mint ahogy azt a Fidesz folyamatosan hangoztatta -, akkor a Fidesz-kormány miért nem csökkentette jelentős mértékben az energiatarifákat? Itt valaki hazudik - állapította meg sajtótájékoztatóján Podolák György szocialista politikus, az MSZP újonnan alakult energetikai tagozatának vezetője, az előző országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke.

A választások után - egy júliusi, még a korábbi szabályok szerinti áramárcsökkentést leszámítva - az áram- és gázárak szinten maradtak. Idén pedig az Orbán-kormány már mindkettőt emelte. A volt parlamenti képviselő alapvetően kiállt az előző baloldali kormányok alatti energiapolitikai döntések - így az energiaárak, a stratégiai gáztároló vagy a hosszú távú áramszerződések sajátos felbontása - mellett.

A Fidesz-kormány tavalyi árbefagyasztása a szolgáltatóknál több tízmilliárdos hiányt okozhatott, de ezt az összeget a kabinet azóta különböző intézkedésekkel visszacsorgatja a cégekbe - vélekedett. Ilyen például a kikapcsolási határidő háromról két hónapra rövidítése. Elemzéseik alapján megnőtt a veszélye annak, hogy akár egyetlen korábbi számlabefizetés elfelejtése miatt elsötétüljön vagy kihűljön a lakás.

Szomorúan megállapította: míg az előző ciklus során a parlament gazdasági bizottságában példás együttműködés alakult ki a kormányzó szocialisták és az ellenzéki Fidesz között - több alkalommal együtt módosították az energetikai törvényeket, sokszor épp a koalíciós partner, azaz a liberálisok ellenében -, addig a ma kormányzó Fidesz semmiben nem egyeztet az MSZP-vel.

Mindemellett Bencsik János energetikai államtitkárt, akit még a gazdasági bizottságból ismer, jó szakembernek tartja: a jelenlegi közegben Bencsik János szakmai megközelítésével többnyire - együttműködés híján is - egyetért. Bencsik főnökéről, az energiaárakért felelős Fellegi Tamásról, illetve Bencsik államtitkár-kollégájáról, a szocialista politikussal korábban különösen jó viszonyt ápoló Fónagy Jánosról felvetésünkre nem kívánt véleményt alkotni.

Podolák György azt tartaná helyesnek, ha az energetikai döntéshozatal Bencsik Jánosnál összpontosulna. Ehhez képest különböző képviselői kezdeményezések számára azt üzenik, hogy az energetikai szabályozásnak nincs erős centruma. Ezt nagy bajnak tartja, mert "az energetika nem játék, az ellátás biztonságáról, a társadalom működőképességéről van szó". Ennek kapcsán bírálta Lázár János Fidesz-frakcióvezetőnek a távhő- és megújulós termelők támogatáscsökkentéséről illetve az erőművi fa megszűréséről szóló minapi beadványát. (Egyébként Bencsik János hasonló bírálatot fogalmazott meg.)

A jelek alapján az MSZP energetikai tagozata attól tart, hogy az állami Magyar Villamos Műveknek - az előző kormány elképzeléseitől eltérően - nem lesz elég saját forrása a Paksi Atomerőmű megépítéséhez. A volt képviselő hiányolja az ezzel kapcsolatos kormányintézkedéseket.

Kérdésünkre megjegyezte: noha az Orbán-kabinet a szavak szintjén valóban elkötelezett a megújuló energiák iránt, ennek gyakorlatba ültetése - az Új Széchenyi-terv pályázatai ellenére - nem túl kidolgozott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.