Belvíz: már most téma a gabonaár

Többen úgy vélik, a belvíz vagy a csapadékos idő növeli a gabona árát, az agrártárca szerint ezek megalapozatlan állítások.

Több olyan szakértői vagy politikai vélemény látott napvilágot az elmúlt időszakban, amelyek szerint a tavaszi mezőgazdasági munkák későbbi megkezdése a belvíz vagy a csapadékos, hideg időjárás miatt önmagában árnövelő hatásúak. A Vidékfejlesztési Minisztérium szerint ugyanakkor jelen pillanatban megalapozatlan azt állítani, hogy a belvíz önmagában terményár- vagy élelmiszerár-emelést eredményezne.

A hazai gabona termelői árait alapvetően a világpiaci árak alakítják, melyet számos trend és hatás befolyásol – így többek között a terméseredmények alakulása. Megfigyelők ugyanakkor rámutatnak, hogy akadt az elmúlt években olyan, amikor az extrém időjárási körlmények erős hatással voltak a hazai terményárakra. 

Kétségtelen, hogy a csapadékos időjárás miatt két-három hetes késéssel kell számolni a tavaszi munkálatok elvégzésében; kétségtelen az is, hogy a 101 ezer hektárt elborító belvíz miatt eddig 9 ezer hektárral csökkent véglegesen az 1,647 millió hektáros őszi vetésterület. Az időjárás remélt kedvezőbbre fordulása esetén ez a kiesett idő a területek jelentős részén még behozható, elkerülve a jelentősebb hozamkiesést a tavaszi vetésű növények esetében – állítják a szaktárcánál. A tavaszi talajmunkák csúszása a kora tavaszi vetésű növényeknél természetesen gondot okoz, elsősorban a zöldborsóban számolhatunk jelentős „károkkal”. A borult időjárás miatti fényhiány a hajtatásban és a palántanevelésben jelent további problémát.

A március közepi fagy a csonthéjasokat, elsősorban a kajszit és az őszibarackot károsította néhány térségben. A terméskiesés mértékét virágzás és terméskötődés után lehet majd megállapítani, így a fagy hazai árakra való kihatását is akkor lehet majd megbecsülni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.