Belgiumra is 'lecsapott' a Standard & Poor's

A Standard & Poor's leminősítette pénteken, de továbbra is a magasan elsőrendű befektetői sávban tartja Belgium hosszú távú államdós-osztályzatát, a kiújuló finanszírozási és piaci kockázatokra hivatkozva.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja péntek este Londonban bejelentette, hogy az eddigi "AA plusz"-ról egy fokozattal "AA"-ra rontotta a hosszú futamidejű belga szuverén adósbesorolást, további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást érvényben hagyva az új osztályzaton is. Az "AA" adósbesorolás is mindössze két fokozatnyira van a lehetséges legjobb, "AAA" osztályzattól.

A leminősítés indokai között az S&P kiemelte, hogy véleménye szerint a kiújult finanszírozási és piaci kockázatok egyre inkább a belga pénzügyi szektoron belüli nehézségekre utalnak, és felvetik annak valószínűségét, hogy a belga bankrendszer további állami segítségre szorulhat.

A Standard & Poor's szerint ez a hazai össztermék (GDP) 100 százaléka fölé emelheti a máris magas nettó belga államadósság-rátát, amely az idei év végén várhatóan 93 százalék körül lesz.

Mindemellett Belgium az euróövezet egyik legnyitottabb gazdasága, az export a GDP-érték 80 százalékának felel meg, és így a belga gazdaság erősen érzékeny bármilyen külső keresletcsökkenésre - áll a Standard & Poor's péntek esti londoni elemzésében.

Az S&P szerint ráadásul az elhúzódó belga belpolitikai bizonytalanság továbbra is kockázatot jelent a hitelképességre.

Mindent egybevetve a hitelminősítő azzal számol, hogy a magas belga államadósság-ráta marad a fő besorolási korlátozó tényező a belátható jövőben. Az S&P előrejelzése szerint a nettó belga államadósság a GDP-érték 89-99 százaléka között lesz még 2014-ben is.

A Standard & Poor's ugyanakkor közölte, hogy ha ez az adósságmutató 100 százalék fölé emelkedik, annak Belgium további leminősítése lehet a következménye.

A belga államcsődkockázat elleni biztosítási ügyletek (CDS) középárfolyama a pénteki londoni kereskedésben - még a leminősítés előtt - rekordra emelkedett. A CMA DataVision adatszolgáltató kimutatása szerint Belgium CDS-kontraktusainak díjszabása 420 bázispont - minden 10 millió euró belga államadósság után 420 ezer euró - fölött járt a londoni piacon. Ez csaknem a négyszerese volt a német CDS-középárfolyamnak, pedig pénteken az is rekordot döntött a londoni kereskedésben, az euróövezeti kilátások romló piaci megítélését tükrözve.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.