Beletapos a fékbe a Fiat

Legtöbb konkurensénél ugyan jobban viseli a válságot, mégsem tudja elkerülni a gyárbezárást a Fiat. A csoport valószínűleg szicíliai üzemére tesz lakatot, pedig a térség kormányzata komoly összeggel támogatná az üzem fennmaradását.

Elengedhetetlennek tartja a gyárbezárást a Fiat főnöke. Sergio Marchionne szerint az autóipari ágazatot sújtó válság miatt az ország mind a hat gyártó bázisának a megtartása "nem lehetséges és ellentmond minden üzleti logikának".

A Fiat-vezető kijelentése elsősorban a Szicíliában lévő gyár továbbműködésében bízók reményeit oszlathatja el. Ezt az üzemet a vezetés be akarja zárni, annak ellenére, hogy a térség kormányzata 400 millió euróval járulna hozzá a termelés fenntartásához. Marchionne várhatóan decemberben ismerteti a kormánnyal a jövő évre vonatkozó átalakítási terveit.

A válság miatt igencsak megcsappant a Fiat-csoport profitja: az adózás utáni nyereség az idei harmadik negyedévben 25 millió euróra esett vissza az egy évvel korábbi 468 millió euróról, bevétele pedig 15,9 százalékkal 12 milliárd euróra csökkent. Július és szeptember között világszerte 538,9 ezer Fiat gépkocsi kelt el, ami 4,3 százalékos visszaesés éves szinten.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.