Belehúzott a német vasút

A gazdasági élénküléssel ismét jelentősen emelkedik a vasúti teherszállítás volumene Németországban. Az első félévben 173,9 millió tonna árut továbbítottak vasúton, 18,1 százalékkal többet, mint a tavalyi első hat hónapban.

Ugyanakkor a 2008 első félévi 189,9 millió tonnától még mindig elmarad a szállított árumennyiség.

Az idei első félévben különösen a vas és egyéb fémek szállítása növekedett: 58,2 százalékos volt az emelkedés az egy évvel korábbihoz képest. Az ércek és fémhulladékok szállítási volumene 43 százalékkal nőtt.

Ugyanezen időszakban a konténeres szállítás csupán 8,7 százalékkal bővült, és ezzel 2007 első félévének szintjén áll.

A gazdasági minisztérium előrejelzése szerint a második félévben folytatódik a német gazdaság élénkülése, de várhatóan kisebb ütemben, mint az első hat hónapban.

A második negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) 2,2 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest, ami a legnagyobb bővülés a német újraegyesítés óta. Az első negyedévi növekedés 0,2 százalék volt. Tavaly átlagosan 4,9 százalékkal csökkent a német GDP.

Hivatalos kormányzati előrejelzés szerint idén 1,4 százalékkal nő a GDP. A kormány októberben ismerteti új várakozását, de Rainer Brüderle német gazdasági miniszter nemrégiben úgy vélte, hogy az idei növekedés két százalék feletti lesz. Hasonlóan vélekednek a vezető német gazdaságkutató intézetek is.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.