Belendül a Bige Holding: újabb élelmiszer-drágulás jön?

Újabb jelentős élelmiszer-drágulást hozhat a Bige-csoport terjeszkedése. A műtrágyapiac feletti irányítás lehet a tét, ami kihat a mezőgazdasági termékek árára.

A hazai műtrágyagyártás meghatározó szereplője, a Bige Holding szemet vetett az egyik legnagyobb forgalmazóra, a KITE mezőgazdasági integrátorra - írta a napi.hu. A Bige Holding a leggazdagabb magyarokról szóló listákon előkelő pozíciókat elfoglaló Bige László tulajdona, a KITE Zrt. tulajodnosi szerkezete jelenleg is összetett (a társaság 1990-ben a a nádudvari termelőszövetkezetből vált ki, a tagság 80 százaléka alapította meg). A KITE jelenleg a műtrágya-forgalmazás negyedét tudhatja magáénak.

A hazai műtrágyapiac 1,2 millió tonnás, ebből a történet szempontjából érdekes nitrogénműtrágya egymillió tonnát tesz ki. A Bige Holding Péten évente majdhogynem ennyit elő is állít, a hazai piacra ennek 50-60 százaléka kerül, a többi export. 

A lap szerint amennyiben a Bige-csoportnak sikerülne megvennie a 300 ezer tonna műtrágyát forgalmazó KITE Zrt-t, a cég a saját értékesítési hálózat előnyeit kihasználva nem csupán az újonnan megszerzett forgalmazó piaci részesedését növelhetné kiszorítva a versenytársakat. Aranyosi Károly, az IKR Agrár Kft. üzletágigazgatója a lapnak azt nyilatkozta, hogy a tranzakció megvalósulása esetén a KITE nyilván a csoport áruit forgalmazza majd, amivel a péti termékek jelenlegi forgalmazói - kereskedők, integrátorok - versenyhátrányba kerülhetnek.

A váltással azonban növekedni fog a műtrágya átlagos ára, a hazai gyártású termékek ugyanis 30 százalékkal drágábbak az importnál. Miután a növénytermesztés költségeiben a műtrágya már most is óriási tételt jelent (15 százalékos a súlya) a drágulás bizonnyal hatással lesz az élelmiszerek árára is (és itt nem csupán a zöldségek, gyümölcsök, gabonák árára, de a hústermékekére is gondolni kell, hiszen a takarmányok drágulásán át itt is hat a műtrágyaköltségek növekedése).  

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.