Beköszöntött a recesszió Európában

Egymást követő két negyedévben is visszaesést mutat az eurózóna gazdasági mutatója, így hivatalosan is kimondható: recesszióba süllyedt az övezet.

Az euróövezet gazdasági teljesítménye 0,2 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben az előzőhöz képest, ami azért is érdekes, mert a második negyedben szintén 0,2 százalékos visszaesést mértek. Két egymást követő negyedévi visszaesés már hivatalosan is recessziót jelent, ilyen még  soha nem fordult elő az 1999-ben megalakult euróövezet történetében. Az egy évvel korábbihoz viszonyítva az euróövezet átlagos GDP-növekedése 0,7 százalékosra lassult, az elemzők 0,1 százalékos negyedéves visszaesést és 0,7 százalékos éves összehasonlítású növekedést vártak a harmadik negyedévtől.

Novemberben átlagosan 2,1 százalékkal voltak magasabbak az eurózóna fogyasztói árai, mint tavaly novemberben, jelentették az EU statisztikai hivatalában előzetes becslésként. Az elemzők 2,4 százalékot vártak novemberről. A munkanélküliség októberben 7,7 százalékra nőtt, a szeptemberi 7,5 százalékról. A várakozás 7,6 volt.

Az euróövezetben júniusban és júliusban tetőzött a tizenkét havi infláció, 4,0-4,0 százalékon. Ez rekord volt a közös statisztika 1997-es bevezetése óta. Az ütem tavaly szeptember óta van az Európai  Központi Bank (EKB) legföljebb 2 százalékos célja fölött. A rekordra  tekintettel az EKB, egyéves kamatmozdulat-szünet után, július elején negyed százalékponttal 4,25 százalékra emelte az irányadó, kéthetes refinanszírozási kamatminimumát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.