Bekeményít az NHH az emelt díjas SMS-ek miatt

Bekeményít a Hírközlési Hatóság az emelt díjas fogadott SMS-ek miatt: ezentúl csak az előfizető előzetes engedélye alapján lehet ilyen formában csengőhangot vagy háttérképeket árulni. A szabályozó szerint a szolgáltatók nem tájékoztatták az ügyfeleket.

Alaposan beolvasott a Nemzeti Hírközlési Hatóság a magyar mobilszolgáltatóknak és egyes mobil tartalomszolgáltatóknak, az emelt díjas fogadott SMS-ek miatt. Álláspontjuk szerint a mobilszolgáltatók gyakorlatilag semmit nem tettek annak érdekében, hogy az emelt díjas fogadott SMS-ek használatáról, sőt létéről tájékoztassák az ügyfeleiket, s az ezzel a megoldással dolgozó tartalomszolgáltatók úgy kezdhették meg tevékenységüket, hogy az ügyfelek jó része azt hitte: minden SMS, amit ő fogad, az ingyenes. Holott, ez nem így volt. Emiatt rengeteg fogyasztói panaszt vizsgált ki a hatóság és a Hírközlési Fogyasztói Jogok Biztosa - utóbbi olyan esetről is tud, amelyik félmilliós számlát generált az előfizetőnek.

Ezek eredményeképp az NHH olyan határozatokat hozott, amelyek kötelezik a szolgáltatókat, hogy csakis előzetes beleegyezés után kaphasson emelt díjas SMS-t az előfizető. A T-Mobile ezt már beépítette az általános szerződési feltételeibe. Jelenleg csak a 2009 második felében előfizetőúst kötőkre érvényes a változás, de februártól minden ügyfélre kiterjeszti ezt a T-Mobile. A Pannon és a Vodafone viszont bíróságon támadta meg a helyzet tisztázásához nagymértékben hozzájáruló határozatot, így esetükben az eljárás még nem ért véget. - Reméljük, hogy mihamarabb véget ér az eljárás és a másik két szolgáltatónál is életben léphet ez a rend - mondta Márton György, az NHH szóvivője.

Időközben a Hírközlési Fogyasztói Jogok Biztosa és a Magyar Mobilmarketing- és Tartalomipari szövetség elindította a www.mobilozzokosan.hu oldalt, ahol naprakész adatok találhatók az egyes szolgálátatások üzemeltetőiről és ügyfélszolgáltatásáról is. Ennek legnagyobb előnye, hogy rövid hívószámok alapján is ki lehet keresni, hogy melyik cég üzemelteti az adott emelt díjas SMS tartalomszolgáltatást. Az oldal a praktikus mobilhasználattal kapcsolatban más információükat is közöl, s az oldal a facebook és a twitter felületén is elérhető.

Könnyen ráfizethet, aki figyelmetlenül tölt le emelt díjas szolgáltatásokat
Könnyen ráfizethet, aki figyelmetlenül tölt le emelt díjas szolgáltatásokat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.