Bejönnek a kormány tervei a Tesco kivéreztetésére?

A brit anyacég is eladja egy sor szigetországi érdekeltségét. Magyarországon bezárnak néhány kisebb boltot a nyugati országrészben, mellette nagyobb, több száz főt is elérő leépítés jöhet.

Fontszázmilliókkal karcsúsítaná szigetországi költségvetését a brit Tesco nemrég kinevezett új vezetése, hogy a cégóriás úrrá legyen az utóbbi évek elhibázott terjeszkedése és a német diszkontok támasztotta verseny miatt egyre komolyabb pénzügyi problémáin. Az idén a Tesco a tervezett 2,1 milliárdról egymilliárdra csökkenti befektetéseit, illetve az éves költségéből 250 millió fontot kíván lefaragni.

A cég csütörtökön bejelentette, hogy eladja az üzleti adatbányász-elemző cégét, a Tesco koronagyémántjának számító Tesco klubkártyát üzemeltető Dunnhumbyt. bejelentés nyomán öt százalékkal erősödött a Tesco részvényárfolyama a londoni tőzsdén. A cég bejelentéseiben nem részletezték, hogy mi lesz a sorsa a Tesco kelet-közép-európai, illetve távol-keleti befektetéseinek, amelyekről korábban a Morgan Stanley, majd újabban a Reuters is megírta, hogy a várható vételárból lehetne gatyába rázni a brit üzletet.

A Reuters legújabb információi szerint egyértelműnek tűnhet a lengyel Tesco eladása, ahol a Carrefour lehet a vásárló, de a közép-európai üzletág kapcsán szóba jöhet még a régióban jelen lévő Auchan, amellyel a Tesco egy swap-ügyletben elcserélheti a helyi hálózatát a versenytársak egy másik országban lévő hálózatára. A Reuters és a korábbi Morgan Stanley-elemzés sem tért ki a magyar üzletágra, csak annyit jegyzett meg, hogy a térségbeli üzletek eladása nehézkes lehet, mivel igen kevés tőkeerős helyi szereplő van.

A Magyar Nemzet szerdai információi szerint a cég 10-12 vidéki áruházát is bezárhatja Magyarországon. A Tesco nem kommentálta a kormánypárti napilap értesüléseit. Lapunk úgy tudja: a bezárások nincsenek kapcsolatban az anyacég költségcsökkentő programjával. A Népszabadság információi szerint ezek régóta meglévő Győr-Moson-Sopron megyei kis üzletek, amelyeket a Tesco még az itteni hálózatépítése kezdetén felvásárolt, majd egy részüket felújította, megint másokat változatlan formában üzemeltetett tovább.

A kis méretű boltok mellé időközben a Tesco több nagy saját üzletet húzott fel, így ezeken a helyeken már régóta értelmetlenné vált a kis üzletek fenntartása. Úgy hírlik, hogy a Tesco az üzletek zömét már régóta árulja, néhány üzletét – például Mosonmagyaróváron – el is adta, míg másokat – Sopronban, Celldömölkön – bezárt.

Ugyanakkor volt olyan forrásunk, aki szerint a Tescónál szóba került, hogy a tartósan veszteséges üzleteiket be kell zárni. A magyar országgyűlés ugyanis nemrégiben olyan szabályt fogadott el, miszerint a két éven át veszteséges ágazati cégek elveszítik a napi fogyasztási cikkek forgalmazási jogait. Ez viszont a nagy láncokat rákényszerítik arra, hogy némely piaci, stratégiai szempontból eddig fenntartott üzletüket most bezárják. 

A Magyar Nemzet szerint az idén 5-600 munkavállalót építhet le a magyar Tesco. Lapunk forrásai megerősítették: a Tesco vezetősége hétfőre nagyobb tájékoztatásra hívta össze a szakszervezeteket, ám nem mondták meg, hogy mi lesz a téma. Azonban a cégnél korábban már utaltak arra, hogy ha az Országgyűlés az élelmiszer-biztonsági különadót vagy a vasárnapi bezáratást elfogadja, úgy a cég rákényszerülhet bizonyos megszorításokra.

Piaci szereplők szerint a kormányzati büntetőcsomag fő címzettje a Tesco lehet. A büntetőcsomag időzítése legalábbis gyanúsan egybeesik a Tesco lehetséges eladása körüli találgatások kipattanásával.

Arra korábban az Országos Kereskedelmi Szövetség is figyelmeztetett, hogy a kormánypárt multiellenes törvénycsomagja nyomán a kiskereskedők költségcsökkentésre, így leépítésre fognak kényszerülni. A lehetséges megoldások az eddigi teljes foglalkoztatottak részmunkaidősre történő átállítása lehet, de a diákmunkásokat nagy mennyiségben használó láncok csökkenthetik a náluk dolgozó tanulók számát is. Az OKSZ becslései szerint csak a vasárnapi bezárás miatt az ágazatból 20-23 ezer munkavállalót bocsáthatnak el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.