Bejegyzett tőkeemelés

A cégbíróság március 21-én, vagyis a múlt pénteken bejegyezte a Magyar Takarék Zrt. tőkeemelését – közölte lapunkkal Vida József.

A Takarékbank Zrt. többségét megvásárló cég vezérigazgatója és egyik tulajdonosa azt hangsúlyozta: a tőkeemelésben részt vevő takarékszövetkezetek a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetének (SZHISZ) előzetes hozzájárulásával szereztek tulajdont – vagyis volt engedélyük a tőkeemelésre. (Vida József a Szentgál és Vidéke Takarékszövetkezet elnök-ügyvezetőjeként az SZHISZ elnöki tanácsadó testületének is tagja.) A szervezet egyébként maga is felhívta lapunk figyelmét arra, amit a vezérigazgató-tulajdonos állít. E szerint az SZHISZ március 12-én (vagyis a Takarékbank megvásárlásáról szóló szerződés aláírását követően) csupán igazolást állított ki arról a cégbíróság számára, hogy megkapták a hozzájárulást az érintett takarékszövetkezetek. Az Integrációs Szervezet elnöke, Lontai Dániel (aki egyben a Takarékbankot eladó Magyar Fejlesztési Bank elnöke is) azt közölte: az érintett takarékszövetkezeteknek már 2014 januárjában megadták a szükséges jóváhagyást.

A Magyar Takarék vezérigazgatója szerint a cégben érdekelt szövetkezeti hitelintézetek február 3-án lejegyezték a társaság részvényeit, megfizették a részvények vételárát, így ettől az időponttól ténylegesen is meghatározó befolyással bíró, közel 75 százalékos többségi tulajdonosai lettek a Magyar Takarék Zrt.-nek. Mint beszámoltunk róla: a cégpapírok szerint 13 takarék, valamint egy ma már bankként működő szövetkezet szerzett részesedést a Magyar Takarékban, ezenkívül az ezekhez a takarékokhoz köthető 18 magánszemély a tulajdonos még, illetve az MFB-hez tartozó EHPSZ Kft., valamint több mint 25 százalékban az FHB Jelzálogbank Nyrt. és az FHB Életjáradék Zrt. Utóbbi kör a legnagyobb tulajdonos, míg – mint arról beszámoltunk – összevontan további 17,4 százalékkal rendelkezik a Szentgál és Vidéke Takarékszövetkezet, annak vezetője Vida József, illetve további két a szövetkezethez köthető magánszemély. További három tulajdonosi csoport rendelkezik még 10 százalék körüli részesedéssel, míg a többi tulajdonos külön-külön néhány százalékos részvénycsomaggal bír.

Vida József tájékoztatása szerint egyébként a változásbejegyzés iránti kérelmet a cégbíróság február 5-én vette át, és a kért változások bejegyzését 2014. március 21-én rendelte el. Szerinte ezért valótlan minden olyan állítás, „miszerint a Magyar Takarék Zrt. a (Takarékbank privatizációjára szóló – a szerk.) pályázat benyújtásának idején nem volt a takarékszövetkezetek tulajdonában”. A pályázat benyújtási határideje február 6-a volt, az eladók március 10-én írták alá az adásvételi szerződést a céggel. Az online elektronikus cégbírósági adatbázis tegnap érvényes bejegyzése szerint a cégbíróság döntése alapján a Magyar Takarék tőkeemelése (és így a takarékok tulajdonszerzése március 21-től (a bejegyzés napjától) hatályos.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.