Beindul a BorsodChem tulajdonosa

Megállapodás született a kabinet és a kazincbarcikai vegyipari vállalat, a BorsodChem (BC) tulajdonosa között, hogy mintegy 1,6 milliárd euró beruházást hajt végre Magyarországon.

Alighanem egy kicsit megkönnyebbülhet a kormány: végre egy jelentős léptékű hazai beruházásról húzhatták le a leplet, s ráadásul ezt nem az előző kormány ideje alatt döntöttek el. Szerdán megállapodás született a kabinet és kazincbarcikai vegyipari vállalat, a BorsodChem (BC) tulajdonosa között, amely alapján a kínai Wanhua-csoport hosszú távú, stratégiai beruházásokat hajt végre Magyarországon.

A mintegy 1,6 milliárd euró (tegnapi árfolyamon közel 460 milliárd forint) értékű projektek több száz munkahelyet hoznak majd létre – tette közzé a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A mostani fejlesztések a vegyipar mellett az energiaszektorra, elsősorban a kőolaj-feldolgozó, festék- illetve műanyaggyártáshoz kapcsolódó iparágakra vonatkoznak. Az NGM tájékoztatása szerint az első befektetések már 2013 folyamán megvalósulnak, és bőven marad majd belőlük 2014-re is.

A kínai cég egyébként tavaly szerezte meg az BC irányítást és annak 96 százalékos tulajdonrészét. Akkori hírek szerint erre az „akcióra” közel 1,25 milliárd eurót fordítottak. A történet azonban egyáltalán nem volt egy szokásos, bonyodalmak nélküli adásvétel. A kínai vállalat 2009-ben az addigi tulajdonosok, a VCP és Permira kockázati tőketársaságok számára teljesen váratlanul megszerezte a BorsodChem mezzanin (alárendelt kölcsöntőke) hiteleinek egy jelentős részét. Ezzel úgymond házon belülre is került, miután deklarálták: ezt a tételt idővel tulajdonrésszé kívánják alakítani.

Mindezt a Permira részéről nagyon rosszul vették, és több sajtótájékoztatót is tartottak, ahol a Wanhua lépéseinek jelentőségét próbálták csökkenteni. A Permira vezetőinek a homlokán csak mélyítette a ráncokat, hogy bár a mezzanin hitelek csak kisebbségi tulajdonrészt jelentettek volna a kínaiak számára, ám már akkor sem ez volt az elképzeléseik végleges kifutása, s erre az első pillanattól kezdve félreérthetetlenül utaltak is: többségi, irányítást biztosító befolyást akartak szerezni a magyar vállalatban. Ez végül 2011-ben történt meg, amikor is – egy, a korábbiakhoz képest már lényegesen barátságosabb tárgyalássorozat után – végül aláírták az arról szóló szerződést, hogy a BC 96 százaléka a Wahuáé lesz.

Ezt követően sem árult zsákbamacskát a Wanhua, s egyértelműen jelezte azt is: számára a BorsodChem az európai és a világpiac irányába való terjeszkedésének fontos hídfőállása, ezért komoly beruházásokat szeretnének végrehajtani.

Ennek keretében azóta is jelentékeny fejlesztéseket tettek meg. A legnagyobb léptékű ilyen projekt volt, hogy befejezték a BC új – elsősorban a bútoriparban használat lágy habok alapanyagának tekintett – toluol-diizocianát (TDI) üzemét, a vegyipari óriásvállat erre 200 millió eurót költött, s ezzel nem mellékesen Európa vezető TDI gyártói közé emelkedett. Wolfgang Büchele, a BorsodChem akkori vezérigazgatója akkor úgy fogalmazott, akkor döntenek majd újabb beruházásokról, amikor „kicsit kitisztultabb, világosabb képük lesz”. A jelek szerint a BC számára most tisztább lett a kép.

A vállalat kormányzattal ápolt kapcsolata egyébként „igen jó, s támogatja az elképzeléseiket”. Ezt már Ding Jiansheng mondta egy lapunknak év elején adott interjújában, aki ma már a BC elnök-vezérigazgatói székében ül, s ezzel együtt ő Wanhua Industrial Group elnöke is. Arra irányuló kérdésünkre, hogy a közeljövőben lesznek-e újabb beruházások, a cégvezető akkor még azt mondta: biztosan lesznek új projektek, azonban februárben még nem volt bejelenteni valója. Ennek egyik okaként említette, hogy nincsenek megvalósíthatósági terveik. Ha ezek meglesznek, akkor tudnak továbblépni. Azt azonban határozottan állította, hogy Európa legversenyképesebb és legmegbízhatóbb szállítójává szeretnék tenni a kazincbarcikai vállalatukat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.