Befenyítik a nem fizetőket

Bejött a független teljesítésigazolási szakértői szervezet létrehozása: már a név említése is elég ahhoz, hogy a megrendelők arról kezdjenek beszélgetni a vállalkozóval, mikor fogják kifizetni.

Már a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSzSz) megemlítése is elég, hogy az építőipari beruházók tárgyalást kezdjenek az elmaradt kifizetésekről – állítja az agusztusban létrejött szervezet vezetője, Máté Miklós. A TSzSz-hez eddig több mint ötven megkeresés érkezett, a mostanáig elindított eljárások 15-20 százaléka zárult egyezséggel.

A szervezet feladata, hogy olyan szakvéleményeket adjon ki, amelyekkel gyorsíthatók a peres eljárások (ne legyen minőség-kifogásolási vita, hiszen leginkább ilyen okokból tartják vissza a pénzt a megrendelők). A szervezet tulajdonképpen egy bíróságon kívüli fórumként működik, amely megakadályozza a teljesítésigazolások ki nem adása, illetve a kifizetések visszatartása miatt létrejövő lánctartozásokat.

Máté Miklós szerint augusztus óta arra is volt példa, hogy a szakértő már a helyszíni szemle során olyan megoldást javasolt a feleknek, amelyet mindketten azonnal elfogadtak, így elkerülhették a peres eljárást. Legutóbb egy 2 millió forintról szóló perben ítélte meg a bíróság a felperesnek a vitatott összeg 95 százalékát a TSzSz szakvéleménye alapján.

Akár építészeti-műszaki, akár tervezési, akár építési vagy kivitelezési szerződésről van szó, a TSzSz minden beruházás esetében illetékes. A szervezet által készített szakvélemények bankgarancia érvényesíthetőségéhez is kérhetők. A TSzSz független szervezetként a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) mellett – a területi és kereskedelmi kamarák bevonásával – működik, finanszírozásáról a költségvetési törvény gondoskodik. Igazolási és kifizetési problémák esetén bárki kérheti a TSzSz segítségét az MKIK-nál vagy a területileg illetékes kamaránál a kérelem benyújtásával és a vita eldöntése szempontjából releváns iratok csatolásával – személyesen, elektronikusan vagy postai úton.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.