Befellegzett az orgoványi takaréknak

A betétesek biztonságára hivatkozva a Magyar Nemzeti Bank visszavonta az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet engedélyét, miután a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete kizárta integrációs rendszerből az orgoványaiakat, akiknél korábban a Takarékbank Zrt. vizsgálata súlyos, a betéteket veszélyeztető hiányosságokat tárt fel.

Az Országos Betétbiztosítási Alap a törvényi előírásoknak megfelelően kártalanítja a betéteseket, de csak 30 millió forintig – nyugtatja meg a betétjeikért aggódókat a pénzügyi felügyeletként eljáró MNB. A szövetkezeti integrációról rendelkező törvény alapján ilyen esetben az MNB-nek vissza kell vonnia a kizárt takarékszövetkezet engedélyét. E ma közzétett határozat a jogszabályi előírás alapján 8 nap múlva válhat hatályossá.

A jegybank ezzel párhuzamosan 2014. július 4-től felügyeleti biztosok kirendeléséről is döntött, illetve a rendezett kártalanítás érdekében betét- és forráskifizetési tilalmat rendelt el. Az MNB egyúttal megtiltotta a takarékszövetkezetnek újabb kockázatvállalással járó ügyletek kötését, vagy hitel- és kölcsönszerződésben foglalt határidők meghosszabbítását. A felügyeleti biztosok ma átvették a szövetkezeti hitelintézet irányítását annak igazgatóságától, s gondoskodnak a megfelelő működésről.

Az MNB engedély-visszavonó határozatának hatályossá válását követően az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetnél még meglévő likvid eszközök mértékéig a betétállományt állomány-átruházással a Takarékbank Zrt. veszi át, illetve igény esetén kifizeti a betéteseknek a szövetkezeti integrációs törvény alapján.

Az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet mintegy 28 ezer betétessel rendelkezik, működési területe Bács-Kiskun megye egy régióját öleli fel. A takarékszövetkezet, mérlegfőösszeg szerint piaci részesedése ugyanakkor 2014. május 31-én a hitelintézeti szektorban nem érte el a 3 ezreléket sem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.