Befektetőkre várnak a platinabányák

Zimbabwének 5,3 milliárd dollárra lenne szüksége ahhoz, hogy állja a versenyt a platinatermelésben Oroszországgal, és a világelső Dél-Afrikával. Ha nem jut forráshoz, végzetesen lemarad a versenyben.

Zimbabwe számára egy 5,3 milliárd dollárral a zsebében érkező pénzügyi befektető hozhatná el a megváltást, ennyi pénz szükségeltetik ugyanis ahhoz, hogy az afrikai ország felzárkózzon Oroszország szintjére, s versenyben maradhasson a világ legnagyobb platinakitermelője címéért.

A Hararében székelő bányászkamara felmérése szerint ahhoz, hogy évi félmillió uncia fölé tudják növelni termelésüket, 2,8 milliárd dollár értékű fejlesztést kellene végrehajtani a platinabányászatban, míg a feldolgozók beruházási igénye eléri a kétmilliárd dollárt. A létesítmények energiaellátása pedig kétszáz- és ötszázmillió dollár közötti invesztíciót igényel – írja a Bloomberg.

Ha meglenne ez a pénz, akkor az ország platinatermelése 2017-re elérné Oroszországét. A három nagy helyi bányatársaság, az Impala Platinum Holdings, az Anglo American Platinum és az Aquarius Platinum termelése az idén meghaladhatja a 365 ezer unciát, szemben az oroszok nyolcszázezres felhozatalával.

A világ platinatermelésének jelenleg hat százalékát adó Zimbabwe a fejlesztések révén négyezer fővel növelhetné az iparágban foglalkoztatottak számát, és a beruházások 115 megawattos energetikai kapacitásbővülést eredményeznének. Tervek tehát vannak, megvalósításukat azonban egyelőre forráshiány akadályozza.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.