Befektetési alapok: újra a csúcson a piac

Több mint százmilliárd forint friss tőke érkezett márciusban a befektetési alapokba. Főleg a lakosság takarékoskodott.

Az elmúlt fél évben tapasztalt kedvező tendenciákhoz képest még kiugróbb eredményt tudtak produkálni az alapok márciusban. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) legfrissebb jelentése szerint, elsősorban a mérséklődő kamatok hatására egy hónap alatt több mint 100 milliárd forint friss tőke érkezett az alapokba. A nagymértékű megtakarítás ismét a lakossági befektetőknek volt köszönhető.

Az elmúlt három és fél évben mindössze háromszor fordult elő, hogy a befektetési alapokba egy hónapon belül újonnan helyezett tőke mértéke meghaladta a 100 milliárd forintot – mondta Temmel András, a BAMOSZ főtitkára.

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok márciusban összesen közel 102 milliárd forintot vonzottak, emellett vagyonukat a piaci teljesítmények is 82 milliárd forinttal növelték. Csaknem minden alaptípusba érkezett friss pénz, ugyanakkor a lakosság a pénzpiaci, a rövidlejáratú kötvény, az ingatlan és a garantált alapokat kedveli a legjobban. A márciusi 5,8 százalékos bővülést követően, a hónap végén a BAMOSZ tagok 420 hazai befektetési alapban rekordszintű, összesen 3 344 milliárd forintot kezeltek.

Talán megérkezett a trendforduló a garantált alapok piacára is. A tavaly decemberi növekedés - egy teljes év csökkenése után - már jelezte a változást, a legutóbbi hónapban már számottevő friss tőke érkezett a nyilvános garantált alapokba. Az alapok vagyona a hónapban ismét 3,1 százalékkal nőtt, ami elsősorban 8 milliárd forint friss tőke hatása. A piaci teljesítmények is kedvezően alakultak: 4,8 milliárd forinttal növelték a befektetők vagyonát. A garantált alapok összvagyona a hónap végén 421 milliárd forintra nőtt

A februári csüggedt hangulatot márciusban a lelkesedés váltotta fel a részvényalapoknál: egyfelől a tőkepiacok látványosan megugrottak a hónapban, másfelől a februári tőkekivonás után ismét jelentős tőkebeáramlás következett. Az elmúlt hónapban 6,6 milliárd forint érkezett a nyilvános részvényalapokba, a növekedéshez pedig a részvénypiacok éledezése is hozzájárult. a piaci teljesítmények további 27,6 milliárd forint hozamot eredményeztek. A részvényalapok vagyona 10 százalékkal nőtt, a hónap végén 378 milliárd forint volt.

Az ingatlanalapok vagyona az átlagnál gyorsabban nőtt márciusban is. A hónapban ismét az előző havit is meghaladó, 18,7 milliárd forint friss tőkét vonzottak ezek a termékek, és további 2,1 milliárd forint hozamot is termeltek. A 21 ingatlanalap vagyona összességében 6,6 százalékkal nőtt, így az a hónap végén 335 milliárd forint volt, amely az alapok összvagyonának tíz százaléka.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.