Befagyott a gabonapiac

Nem mozdul a gabonapiac, működésképtelenné válhatnak a termelők - állítja Jakab István a Magosz elnöke, a Fidesz képviselője.

Az esztendő végére működésképtelenné válhatnak  a mezőgazdasági  termelők, mert nem mozdul a gabona piaca - mondta a Parlament  Mezőgazdasági Bizottságának fideszes alelnöke sajtótájékoztatón Békéscsabán. Jakab István, a Békés Megyei Önkormányzat mezőgazdasági bizottságának rendkívüli ülése előtt hozzátette: az idén  összességében 16.7 millió tonna gabona termett, ám ebből legkevesebb  8 millió tonnát külföldre kellene szállítani.

Az agrár szakember, aki egyben a Magosz elnöke is kiemelte: az  étkezési búza felvásárlási ára alig haladja meg a tonnánkénti 30  ezer forintot, míg a kukoricáért "nagyon mélyen az önköltségi ár  alatt" fizetnek a kereskedők.
Jakab István szerint azonban még a nyomott árakon sem mozdul a  piac, vagyis egyelőre senki nem vásárol a gazdáktól.

Az agrárium helyzetét nehezíti, hogy az úgynevezett inputokat,  tehát a műtrágya, a vetőmag, a mezőgazdasági gépek árát már a piac  "beárazta" a tavalyi magas gabonaárakhoz képest. Napjainkban tehát  sokkal többe kerülnek az alapanyagok, a gépek, mint azt a  mezőgazdaság helyzete indokolná.

"Már előfordult, hogy a mezőgazdasági vállalkozó kénytelen volt  bérszántást végezni földjén, mert a saját traktorát időközben  lefoglalta az egyik bank" - jelentette ki.

Jakab István szerint sokat nem fog segíteni az uniós intervenció  sem. A kukorica esetében ugyan ismét lehetőség lesz, uniós szinten  700 ezer tonna felvásárlására tonnánként némileg több mint 100  euróért, ám ehhez a pénzhez leghamarabb márciusban, áprilisban  juthatnak a gazdák.

A bizottság alelnöke kritizálta az intervenció gyakorlatát,  hiszen a jelentkezéskor már 15 euró kauciót kell a gazdának  fizetniük tonnánként, s a jelentkezési folyamat jövő január 31-én  fejeződik be. Ezt követően 10 munkanap ügyintézés után derülhet ki,  hogy elegendő-e a 27 tagállamra vonatkoztatott 700 ezer tonna a  felajánlásokhoz képest.

Ha nem, akkor megkezdődik az alku folyamata, vagyis további időt  vesz igénybe, hogy végül is arányosan mekkora mennyiséget vesz át az  unió a magyar gazdáktól.

"Ezért állítom, hogy intervenciós pénzt leghamarabb március  végén, április elején láthatnak a megélhetési gondokkal küzdő termelők" - mondta egyebek mellett Jakab István.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.