Befagyott a Balatonon a beígért óriásberuházás

Egyelőre úsznak az SCD Holding nagyívű balatoni ingatlanfejlesztései. A kempingeket felvásárló cég ugyan megkapta a törvényi hátszelet a parlementtől, de csak egy beruházásnál sikerült tartani az ütemezést az idei starttal tervezett négyből.

Tíz év alatt százmilliárdos ingatlan- és idegenforgalmi fejlesztést ígért a Batalonnál üzemelő nagy kempingcégeket felvásárló SCD Holding. Az értékes vízparti ingatlanokat begyűjtő cég tartja a tétet, de az indulás nehezebb a vártnál.

A Balaton körül jelentősen nőnek a kempingfejlesztési lehetőségek a december elsejétől hatályba lépő módosított Balaton-törvény révén. Az e célért tett korábbi erőfeszítések, lobbizások egy vitatott jogi helyzet miatt nem vezettek egyértelmű eredményre. Vagyis hiába növelték a kempingek beépíthetőségét akár 50 százalékosra, megemelve az épületek magasság-limitjét is az elmúlt egy-két évben egy soron kívüli Balaton-törvény-, valamint egy kormányrendelet módosítással. A tó körüli kempinghálózatokat megvásároló SCD Holding számára azért nem hoztak új lehetőségeket a változtatások, mert a szakmai állásfoglalások szerint a lazításokat felülírta a szigorú vízpart-rehabilitációs jogszabály.

A Balaton törvény új változata kiiktatta ezt a problémát, mert úgy rendelkezik, hogy a vízpart rehabilitációs rendeletek első felülvizsgálatáig nem kell azokat figyelembe venni.
Elkán Péter, az SCD Group kommunikációs igazgatója megkeresésünkre kifejtette, hogy a tervezett 23 balatoni projektterületből tízet érinthet a Balaton-törvény kempingekre vonatkozó módosítása. (Ezek: Badacsony, Badacsonytomaj két helyszíne, Almádi, Alsóörs, Vonyarcvashegy, Akali, Fonyód, Balatonberény, Balatonszemes, Zamárdi). A változásokkal egyebek közt lehetővé vált a kempingterületek átsorolása más övezetté. Az SCD a fejlesztéseihez egyes kempingek üdülőövezeti átsorolását kéri, amely ugyan 30 százalékos beépíthetőséget tesz lehetővé, de állítása szerint ezzel sehol nem kíván élni.

A holding átlagosan 15 százalékos beépítéssel és 8 méteres építmény magassággal tervezi a balatoni beruházásait – mondta az igazgató. Kivétel ez alól Almádi lesz, ahol egy vízparttól távolabbi területen 20 százalékos beépítés szerepel az elképzelésekben.

2008 elején a 23 tervezett balatoni projektjéből négy beindítását jelentette be az SCD, amiből Elkán Péter beszámolója szerint "rajtuk kívülálló okok miatt" csak egynél sikerült tartani az ütemezést. Zt azzal magyarázza, hogy a vártnál is lassúbb az érintett önkormányzatok, felügyeleti szervek és az építészeti hatóság döntési mechanizmusa. Van olyan település, ahol automatikusan módosítják a településrendezési terveket a Balaton-törvény új rendelkezései szerint, és van, ahol ezért meg kell harcolni, pedig e nélkül nem kezdődhetnk meg a fejlesztések.

Egyedül a siófoki Aranypart kemping rendelkezik már jogerős építési engedéllyel, így itt hamarosan megkezdődik az építkezés. Balatonalmádiban az önkormányzat testületének döntésére várnak, Badacsonytomajban az egy éve húzódó régészeti feltárások, a másik tomaji fejlesztési területen pedig jogvita miatt akadt el a beruházás beindítása. A balatonszemesi szálloda építése pedig azért késik, mert a leendő üzemeltető visszalépett. Mivel az üzemeltetők igényei szerint kell megvalósítani egy ilyen beruházást, az újabb partner kiválasztásáig nem indulhat be itt sem az építkezés – mondta Elkán Péter.

A zamárdi szabad strand és a kemping. Az SCD szerint az önkormányzatokkal folytatott viták nehezítik az építkezések megkezdését
A zamárdi szabad strand és a kemping. Az SCD szerint az önkormányzatokkal folytatott viták nehezítik az építkezések megkezdését
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.