Bedőlés szélén az egyik legnagyobb kínai bank

Úgy néz ki, hogy a kínai kormánynak kell kifizetni az ICBC befektetőinek egy részét. Elemzők szerint mára aggasztóan nagyra nőtt a kínai árnyékbankrendszer.

Egyelőre fellélegezhetnek a kínai Industrial and Commercial Bank (ICBC) befektetői, mivel a Bloomberg információi szerint az ICBC végül úgy döntött, hogy a kínai kormány segítségével, de kifizeti a befektetőit - írja a Portfolio.hu.  Ugyanakkor a kínai kormány eközben arról tárgyal, hogyan lehetne elkerülni a hivatalos kínai bankrendszer mellett kiépült árnyékbankrendszer összeomlását.

Az eszközei alapján a világ legnagyobb bankjának számító ICBC esetében a bajt az okozta, hogy az ICBC egy fiókvállalatán, a China Credit Truston keresztül a "2010 China Credit / Credit Equals Gold 1 Collective Trust Product" nevű befektetési termékéből begyűjtött félmilliárd dollárt egy veszteséges kínai bányászvállalat finanszírozására fordította. A Zhenfu bányaipari cég elnökét, Wang Ping Yant 2012 májusában azonban pénzintézeti engedély nélküli betétgyűjtésért letartóztatták, és nyomozást indítottak a bányászcégnél.

Mint kiderült, a vállalat összesen 2,9 milliárd jüannyi magas kamatú hitelt vett fel, ezzel 5,9 milliárd jüanra duzzadt a cég kötelezettségeinek összege, amit a Znenfu maga is továbbadott hitelként. A vállalat a bányaipar visszaesése és a szén árfolyamának zuhanása miatt csődközeli állapotba került, így veszélybe került a China Credit Trusttól (becslések szerint körülbelül 12 százalékos kamattal) felvett hitel visszafizetése.

Miután a kínai bányászvállalat nem tudta visszafizetni a kihelyezett hitel terheit, így most az ICBC sem tudja kifizetni a befektetőit, dacára, hogy az alap január végén jár le.

Az ICBC esete nem egyedi. A kínai vagyonkezelő trösztök mára rendszeresen azzal ügyeskednek, hogy vonzó hozamok ígéretével forrást gyűjtenek, majd azt hitelként továbbítják. Az ilyesfajta árnyékbanki tevékenységnek számos formája létezik. Mára hatalmas kockázatos árnyékbanki hitelállomány épült fel Kínában. A kínai kormány attól fél, hogy a sorra lejáró árnyékbanki hitelezésre használt termékek megrengetik a kínai pénzügyi rendszert. Ha ez bekövetkezik, akkor a világgazdaság növekedési motorjaként szolgáló országon túl a nemzetközi piacokon is pánik söpörhet végig.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.