Bedobta a törülközőt a Circuit City

Bő két hónap haláltusa után kimúlt az Egyesült Államok második legnagyobb szórakoztatói elektronikai áruházlánca. A 60 évvel ezelőtt alapított, egykori piacvezető Circuit City bezárja 567 üzletét, elbocsátja 34 ezer dolgozóját, a mintegy 1,3 milliárd dollárra becsült készletét pedig mostantól március végéig kiárusítja.

A Circuit City búcsúja az elapadt hitelfolyammal függ össze. Amikor a cég novemberben beadta a csődvédelmi kérelmet, 3,4 milliárd dolláros eszközállományt és 2,32 milliárdos adósságot tüntetett fel. Hiába tárgyalt folyamatosan hitelezőivel az adósság átütemezéséről, vagy befektetőkkel, köztük Mexikó egyik leggazdagabb üzletemberével, Ricardo Salinas Pliegóval, képtelen volt kilábalni likviditási gondjaiból. Ugyanakkor az is jól látszott már egy ideje, hogy a cég üzleti modelljével is gondok vannak. Noha évtizedekkel ezelőtt a televíziók eladásában még úttörő volt, riválisai beérték, mert nem ismerte fel időben a számítógépárusításban rejlő lehetőségeket, és a laposképernyős tévék árdömpingharcát is elveszítette.

2007 tavaszára már elbocsátásokra kényszerült, kisebb alapterületű üzleteket nyitott, majd - ezt is tétovázva - megpróbálta magát a Blockbuster DVD-kölcsönzőláncnak eladni. Szeptemberben vezérigazgatót is váltott, de James A. Marcum megbízatásába mintha már a jövőt is beleírta volna: ő két vállalatot is végigvezetett korábban a csődeljáráson.
 
A felszámolás során a részvényesek semmit nem kapnak, a hitelezők viszont a kiárusításból befolyó bevétel legalább 70,5 százalékát. A Circuit City piaci búcsújának hírére a piacvezető Best Buy papírjainak értéke 8,1 százalékkal nőtt péntek délután. Elemzők szerint ugyanakkor a nagy nyertes a világ legnagyobb áruházlánca, a Wal-Mart lehet, amely éppen erősít a diszkontáron kínált, sajátmárkás háztartási és szórakoztató elektronikában.

A szekemberek a kereskedelmi ágazatot a Boscov's, a Sharper Image, a Mervyns, a Goody's Family Clothing és mások csődvédelmi kérelmével már bőven elért hanyatlás folytatására számítanak idén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.