Becsengettek a Motorolánál

A Motorola hatalmas, 3,6 milliárd dolláros veszteséget jelentett a tavalyi utolsó negyedévről. A mobiltelefonok vezető amerikai gyártója feleannyi készüléket tudott csak értékesíteni, mint egy évvel korábban.

A Motorola hatalmas, 3,6 milliárd dolláros veszteséget jelentett a tavalyi utolsó negyedévről. A mobiltelefonok vezető amerikai gyártója feleannyi készüléket tudott csak értékesíteni, mint egy évvel korábban, ugyanis az piacra dobott érintőképernyős Krave család meg sem tudta közelíteni a Razr sikerét.

A következmény ismert: Greg Brown és Sanjay Jha társvezérigazgatók 4 ezer embert érintő leépítést jelentettek be nemrég, az elbocsátandók háromnegyede a mobiltelefon-üzletágból kerül ki. Az most vált egyértelművé, hogy a cég nem fizet osztalékot a gyászos negyedév után. Részvényenként egyébként 10 centes a deficit, szemben a Bloomberg által megkérdezett elemzők által várt 4 centtel. A Motorola részvényárfolyama 11 százalékot esett a negyedéves mérleg nyilvánosságra hozását követően. Ezt megelőzően az elmúlt 12 hónapban 64 százalékot gyengült a kurzus.

- Új modellcsalád bevezetése az év vége előtt nem várható, a jelenlegi készülékekkel pedig a bármit lehet a piacon, csak robbantani nem - vázolta fel a Motorola előtt álló sötét jövőt Samuel Wilson, a JMP Securities elemzője. Ebben a helyzetben nem is csoda, hogy megváltak az eddigi pénzügyi vezérigazgató-helyettestől, Paul Liska helyét az utód megtalálásáig Edward Fitzpatrick alelnök foglalja el - írja a Bloomberg.

Az árbevétel 2008 utolsó három havában 7,1 milliárd dollár volt, ez 26 százalékkal alacsonyabb, mint a 2007 végi. Telefonokból 19,2 millió talált vevőre ez idő alatt, szemben az előző év negyedik negyedévének 41 milliós darabszámával. Ennek eredményeként a Motorola piaci részesedése is tovább zuhant, igaz, első helyétől már a harmadik negyedévben el kellett búcsúznia, mivel a 32,7-ről egy év alatt 21,1 százalékra zsugorodott a „mobiltorta" birtokában lévő szelete.  A dél-koreai Samsung tört az élre, amely 22,4 százalékra tudta növelni piaci részesedést a korábbi 17,9-ről.

A részvényesek közül egyébként egyre többen forszírozzák, hogy a masszívan veszteséges mobiltelefon-üzletág leválasztásával tehermentesítsék a Motorolát, de a Carl Icahn nagybefektető által is pártolt tervet októberben bizonytalan időre elnapolták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.