Beállt a rezsiharc

Negyedik hónapja teljesen - közel két éve pedig lényegében - változatlan Budapest helyezése az európai fővárosok lakossági energiaár szerinti listáin. A közműhivatal a kedvezőbb mutatókból csemegéz.

Negyedik hónapja teljesen változatlan Budapest helyezése a közműhivatal európai nagyvárosok lakossági áram- és gázárait összehasonlító listáin. Így a gáz januárban is 26 fővárosból a 2., az áram pedig 29 főváros közül a 4. legolcsóbbnak számított. A vásárlóerőhöz képest mért gázár-mutatónk 26 főváros közül a 4. legalacsonyabb. A vásárlóerőhöz képest kimutatott áramár-mutató viszont még mindig a 12. legmagasabb a felmért 29 főváros sorában. Ez az érték ráadásul némi romlást mutat.

A kétkeresős, gyermektelen átlagos család jövedelmén belül az áram- és gázszámla aránya továbbra is 4,8 százalék. Noha ez jóval alacsonyabb érték a rezsikampányban hangoztatottnál, valójában a felmért 25 főváros sorában még mindig a 10. legrosszabbnak bizonyul.

Noha jelenlegi értékeink kétségkívül jóval kedvezőbbek, mint a felmérés 2013 közepi indulásakor, adatelemzésünk tanúsága szerint Budapest 2014 áprilisa óta nem mutat érdemi javulást. Tavaly júliusban ugyan számos mutatóban jelentősen romlott a pozíciónk, ám ez csupán annak tudható be, hogy a felmérés hat további fővárossal bővült, melyek közül több olcsóbbnak bizonyult Budapestnél.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal januári felméréséről szóló közleménye csak a tényleges árak szerinti, kedvező helyezéseket emeli ki. A jövedelemhez mért három kimutatás eredményét - melyek közül kettő nem túl hízelgő Magyarországra nézve - nem idézik. Ellenben leszögezik: Ljubljanában több mint kétszer, Varsóban, Zágrábban, vagy Pozsonyban pedig mintegy másfélszer drágább a gáz, mint Budapesten. Az áram ugyan jóval olcsóbb Belgrádban - kilowattóránként 6,68 eurócent -, de a 12,02 eurócenten álló magyar fővároshoz képest a tarifa Prágában 18,64, Bécsben pedig 19,9 eurócent - írják. (Ennek kapcsán arra viszont nem térnek ki, hogy Belgrád és Bécs vásárlóerőhöz képesti mutatója ellenben továbbra is jóval kedvezőbb Budapesténél. Magyarul ugyan a sógoroknál tényleg drágább az áram, de a fizetésükből jóval könnyebben kifizetik.)

Míg Amszterdamban 14 százalékkal csökkent a villamos energia ára, 8,5 százalékkal nőtt a földgázé. Stockholmban 16 százalékkal nőtt a gázár - emeli ki összefoglalójában a közműhivatal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.