Barroso: Szorosabb együttműködés kell!

Még szorosabb együttműködésre van szükség a tagállamok között - véli José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke. Tervezik a többi között egy határokon átnyúló bankfelügyeleti rendszer létrehozását, az euróövezeti kritériumok enyhítésére azonban nincs lehetőség.

A pénzügyi és gazdasági válság elleni fellépés további összehangolására sürgette az európai uniós tagországok vezetőit az Európai Bizottság szerdán kiadott újabb javaslatcsomagjában.

A testület szokásos heti ülése után tartott sajtótájékoztatóján José Manuel Durao Barroso elnök kijelentette: a tagállamok közelgő újabb csúcstalálkozóján az uniónak meg kell mutatnia, hogy mindent megtesz a munkahelyek elvesztése ellen, a pénzügyi piacok megtisztítása érdekében, valamint azért, hogy vezető szerepet játsszon a fejlett és feltörekvő országokkal folytatott egyeztetéseken a nemzetközi pénzügyi rendszer átalakításáról.

Barroso megerősítette: a bizottság rendelkezik eszközökkel az euróövezet esetleg bajba kerülő országainak megsegítésére, és leszögezte, hogy az EU meg fog oldani minden nehéz helyzetet az övezeten kívüli tagok esetében is.

A bizottság azt szeretné, ha a pénzügyi rendszer reformjáról gyorsan megegyezés születne, és azt minél előbb sikerülne végrehajtani is.

A testület a március 19-20-i brüsszeli csúcsértekezleten terjeszti majd elő jóváhagyásra javaslatait. Ezek egyebek közt a felügyeleti rendszer megerősítésére épülő, szigorúbb banktőkeszabályokra, a piacok átláthatóságának növelésére, a banki kockázatvállalás ésszerűbbé tételének ösztönzésére vonatkoznak.

Minden banknak felügyelet alá kell tartoznia, nem lehet kivétel - mondta Barroso. Brüsszel - az állam- és kormányfők támogatása esetén - még idén jogszabályt tervez a javaslatokból, és azt a kormányokat képviselő tanács, valamint az Európai Parlament is megvitatja majd.

A javaslatok a Jacques de Larosiere vezette szakértőcsoport múlt héten ismertetett ajánlásaira épülnek: ezek indítványozzák például a határokon átnyúló bankfelügyeleti rendszert. Négy év alatt a pénzügyi szervezetek nemzeti felügyeletei között szorosan összehangolnák a munkát, valamint létrehoznának egy testületet, amely figyelemmel kíséri a pénzügyi piacok működése során felmerülő kockázatokat.

Barroso a szerdai sajtótájékoztatón megerősítette: Brüsszel egyelőre nem lát lehetőséget az euróövezeti csatlakozási kritériumok megváltoztatására. Több tagország sürgeti a közös pénzhez való csatlakozás folyamatának felgyorsítását, ami azonban nem jelenti a feltételek lazítását. A múlt hét végi EU-csúcson szóba került az eurócsatlakozás gyorsítása, mindenkinek meg kell azonban értenie: a legfontosabb az övezet stabilitásának megőrzése. A sajtóban már napvilágot láttak erről szóló spekulációk - tette hozzá Barros, aki arról is beszélt: az adóparadicsomok sem bújhatnak ki a szigorodó pénzügyi felügyelet alól. Az EU büntetéssel is sújthat majd bármilyen nemzetet, amely a pénzmosásra vagy adóelkerülésre vonatkozó információt tart vissza.

A brüsszeli dokumentum foglalkozik a reálgazdaság és a foglalkoztatás kérdésével is. Egyebek közt arra int, hogy jövőre az átlagos munkanélküliség az unióban elérheti a tíz százalékot. Barroso szerint 3,5 millió munkahelyet fenyeget veszély a válság miatt.

Ez ellen a tagországoknak tenniük kell, például a munkaidő rendszerének ideiglenes átalakításával, a foglalkoztatói költségek átmeneti enyhítésével vagy az átképzési programok finanszírozásának növelésével.

Fontos az is, hogy a tagországok megállapodásra jussanak arról az 5 milliárd euróról, amelyet Brüsszel energiahálózat-összeköttetési és távközlési beruházásokra szán. Brüsszel erre eredetileg a tavaly el nem költött mezőgazdasági pénzeket fordította volna, de ezzel kapcsolatban több tagállam emelt kifogást, és jogi akadályok is voltak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.