Bankszövetség: legalább 100 ezer forint felvehető legyen az ATM-ből

Minden bankautomatából ki lehet majd venni egyszerre legalább százezer forintot, így nem lesz akadálya annak, hogy februártól az összes, erről előzetesen nyilatkozó ügyfél díjmentesen fel tudjon venni havi kétszer, összesen legfeljebb 150 ezer forintot.

Február elsejétől minden nyilatkozott ügyfél ingyenesen hozzá tud jutni a törvény által előírt 150 ezer forinthoz havi kétszeri készpénzfelvétellel, miután a bankszövetség ajánlására a bankok biztosítják, hogy legalább 100 ezer forint legyen az egyszeri készpénzfelvétel határa az ATM-ből.

A Magyar Bankszövetség csütörtökön közleményben ismertette: a szövetség elnöksége felkérte a magyarországi bankokat arra, hogy minden általuk üzemeltett, vagy érdekeltségükbe tartozó bankjegykiadó automata (ATM) készpénzfelvételi határát legalább 100 ezer forintban határozzák meg. A közlemény szerint az ajánlást a bankszövetség tagjai elfogadták. Hozzátették, hogy az ATM-ek döntő részben ugyan ma is megfelelnek ennek a feltételnek, de van, ahol ennél alacsonyabb a limit.

A közlemény szerint ezzel a lépéssel "a bankszektor egyértelműen előtérbe helyezi a jogszabályok szellemiségének való megfelelést", miközben  a szakmai, biztonsági szempontok kifejezetten az alacsonyabb limitek beállítását indokolnák. Az alacsonyabb készpénzelvételi limit az ATM-eknél egyrészt a visszaélések megelőzését szolgálja, másrészt így elkerülhető, hogy az automatákból kifogyjon a készpénz.

A közleményben kifejtik, hogy a készpénzfelvételt kétféle limit is korlátozhatja: az egyik az ATM üzemeltetői limit, ami azt határozza meg, hogy egy tranzakció során mekkora összeg vehető fel az adott ATM-ből. A másik a kibocsátói limit, amely a bankkártyához kapcsolódik. Utóbbi esetében a bankok általában alapértelmezettként meghatározzák, hogy egy-egy adott kártyához egy alkalommal mekkora készpénzfelvételi, illetve vásárlási korlát tartozik, valamint hogy naponta hány tranzakciót engednek az adott bankkártyával. Ez bankonként és kártyánként is eltérő lehet. Ezt a kibocsátói limitet az ügyfelek saját igényeiknek megfelelően általában módosítják.

A bankszövetség közleménye arra is felhívja a figyelmet, hogy a magyar készpénzkiadó automata hálózat a Magyar Nemzeti Bank 2013. első féléves adatai szerint 4835 ATM készülékből áll. Ezek meghatározó részét hitelintézetek üzemeltetik, ugyanakkor a piacon vannak független ATM üzemeltetők is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.