Bankszövetség: Szakmailag és jogilag értelmezhetetlen a GVH döntése

A Magyar Bankszövetség megdöbbent a Gazdasági Versenyhivatal BankAdatot érintő döntéséről – tájékoztatott a szervezet.

A BankAdat szolgáltatás az egyes bankok portfólió szintű, gyakran és széles körben kommunikált adatait összesítette. Ez a szolgáltatás tette lehetővé, hogy az egyes bankok jogszabály által előírt minősítése, a gazdasági növekedés tervezése, a piaci rések feltárása és új pénzügyi termékek fejlesztése hatékonyan valósuljon meg – magyarázza a szervezet.

A BankAdat szolgáltatást 2000 nyarán kormányzati igényre alakította ki a magyar bankszektor, a szabályozó hatóságok tudtával, a felügyelet pénzügyi támogatásával és jogkövető szándékkal. Működését a bankfelügyelet adatokkal segítette, kimutatásait a gazdasági kérdésekkel foglalkozó minisztériumok is rendszeresen kérték és felhasználták. A rendszerhez hasonló adatbázisok létjogosultságát az országgyűlés is elismerte, amikor 2015-ben jogszabályt alkotott, és lehetővé tette, hogy ilyen adatbázist a Magyar Bankszövetség is működtessen.

Az adatok között ügyfélszintű, banktitoknak minősülő vagy árazásra vonatkozó információk sohasem szerepeltek – hívták fel a figyelmet.

A GVH eljárás során nem bizonyítottak versenyjogsértést vagy káros piaci hatást - jegyzik meg. Szerintük a BankAdat versenysemleges, olyannyira, hogy működtetése éppen a piaci versenyt segíti. A lakossági és a vállalati ügyfelek az egyre bővülő banki szolgáltatásokon keresztül haszonélvezői voltak ennek az adatszolgáltatásnak. Mindezeket a versenyjoggal foglalkozó magyar ügyvédi irodák sora és a versenyjogi szempontból Európában mérvadó szervezet (az RBB Economics) szakértői véleménye is megerősítette - hangsúlyozta a szervezet.

Mindezek alapján a GVH mai döntését jogilag és szakmailag értelmezhetetlennek tartja a Bankszövetség, amely olyan hibás feltételezéseken és következtetéseken alapul, amelyek figyelmen kívül hagyják a piaci verseny működését. A büntetést fizető bankszektor és a Bankszövetség a döntésből eredő kötelezettségeinek eleget tesz, de azt elfogadhatatlannak tartja, ezért igénybe fog venni minden hazai és nemzetközi jogorvoslati lehetőséget. Bíznak abban, hogy a fenti döntést érvényteleníteni fogják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.