A bank nyerhet a devizahiteles perben

Bukásra áll egy magyar devizahiteles ügye az Európai Bíróságon. Az adós azért perelt, mert véleménye szerint a devizahitel olyan tőkepiaci műveletnek minősül, amelyre speciális tájékoztatási szabályok vonatkoznak. Ilyen tájékoztatást az ügyfél nem kapott, ahogyan egyetlen más magyar devizahiteles sem. Az adós viszont erre hivatkozva bírósághoz fordult, kérve a hitelszerződés semmissé nyilvánítását. A fogyasztóvédelmi előírások szerint a tőkepiaci devizaművelet különösen kockázatos ügyletnek számít, ezért a szolgáltatónak, befektetési vállalkozásnak előzetesen fel kell mérnie az ügyfél ismereteit és tapasztalatait az adott termékkel kapcsolatban – magyarul: mennyire van tisztában a devizaügylet jelentette pluszveszélyekkel.

Az Európai Bírósághoz az ügyben eljáró Ráckevei Járásbíróság fordult a testület állásfoglalását kérve. A luxembourgi székhelyű szervezet főtanácsnoka, Niilo Jääskinen most ismertetett véleménye szerint a magyar törvényszék által előterjesztett kérelem nem tartalmaz minden olyan lényeges információt, amely alapján a kérdést az Európai Bíróság el tudná dönteni. A főtanácsnok azonban azt is hozzátette, hogy amennyiben a testület – javaslatával ellentétben – mégis döntést hoz, akkor el kell utasítani a magyar devizahiteles kezdeményezését, mivel az általa hivatkozott irányelv a tőkepiaci ügyletekre (például külföldi részvények vásárlására) vonatkozik, nem pedig hitelszerződésekre. A főtanácsnoki vélemény ebben az ügyben sem köti semmiben az Európai Bíróságot. Döntés később várható.

Nem ez az egyetlen devizahiteles ügy a luxembourgi szervezet asztalán. A másik perben a közjegyzők szerepét vizsgálja az Európai Bíróság, amely egyrészt arra keresi a választ: jogszerűen jártak-e el a bankok, amikor az úgynevezett végrehajtási záradékban kikötötték, hogy a szerződés felmondása esetén a végrehajtás elrendeléséhez nincs szükség bírósági határozatra, elegendő a közjegyző közreműködése is. Az is kérdés, a közjegyző a megállapodás aláírásakor köteles átvizsgálni a szerződés egyes kikötéseit a tekintetben, hogy azok nem tartalmaznak-e tisztességtelen feltételeket. Ez az ügy is egyelőre a főtanácsnoki állásfoglalásnál tart. Pedro Cruz Villalón úgy látja: a magyar szabályozás nem mond ellent a közösségi jognak, az adósoknak joguk van bíróságon megtámadni a végrehajtást, a szerződések esetleges tisztességtelenségét pedig nem a közjegyzőknek, hanem a bíróságoknak kell vizsgálni.

12 EZER

A MAGYAR BÍRÓSÁGOKON jelenleg is több ezer devizahiteles per van folyamatban. Ezekből tavaly év végén 12 ezret felfüggesztettek az elszámolás miatt, de többségük tavasszal újraindulhat.

Több ezer per van folyamatban

Az elszámolás és a jelzálogalapú devizakölcsönök forintosítása ellenére a magyar bíróságokon így is több ezer, a devizahitelekkel kapcsolatban indult pert kezelnek. Tavaly ugyan ezek nagy részét, több mint 12 ezer ügyet felfüggesztettek az elszámolás lezárásáig, várhatóan idén év végéig, ám jövő tavasszal várhatóan így is rengeteg eljárás újraindul majd, mert sok adós elégedetlen az elszámolás és a forintosítás eredményével, és csak a hitelszerződések teljes semmissé nyilvánításával lenne elégedett. Még akkor is, ha ez nem jár az eredeti állapot helyreállításával – a Kúria állásfoglalása szerint ugyanis hitelszerződések esetében ez értelmezhetetlen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.