Bankkártyás fizetés: 0,2 százalék lehet a jutalék?

Korlátozná az összes bankkártyás fizetésre vonatkozó bankközi jutalékot az Európai Bizottság. A mérték 0,2 százalék lenne.

Az Európai Bizottság egy készülődő javaslata szerint a kártyakibocsátók összes ügyfelének hitel- és betéti kártyás tranzakcióira vonatkozóan 0,2 százalékban korlátoznák a bankközi jutalékokat (interchange díjakat) - írja a Financial Times cikkére hivatkozva a Portfolio.hu.

A határokon átívelő tranzakciókra már eddig is ez a plafon vonatkozott, a dokumentum szerint azonban a belföldi tranzakciókra is kiterjesztik a korlátozást. Magyarországon az MNB és a nemzetgazdasági tárca egy gyakorlatilag ezzel a korlátozással megegyező javaslatot dolgozott ki, amely várhatóan 2014 elején lép életbe.

Az interchange díjat a kibocsátó bank fizeti a kártyát elfogadó pénzintézetnek, amelyet az elfogadó bank a kereskedői jutalékon keresztül szed be. A korlátozás bevezetése miatt több milliárd eurótól eshetnek el az európai bankok. Az Európai Bizottság becslései szerint a bankközi jutalékokból származó bevételek a betéti kártyák esetén 4,8-ról 2,5 milliárd euróra, a hitelkártyáknál 5,7 milliárdról 3,5 milliárd euróra csökkenhetnek.

A bizottság szerint a "magas kereskedői díjak végeredményben az árakban jelennek meg, vagyis a fogyasztók fizetik meg azokat".

A javaslat egyik további eleme, hogy a kártyatársaságokat és a tranzakciós adatokat az elfogadóhelyekről a kártyatársaságok rendszereibe juttató úgynevezett fizetési szolgáltatókat (processzorokat) jogilag teljesen el kell különíteni egymástól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.