Bankkártya helyett mobillal is lehet fizetni

Elindult a mobilfizetés Magyarországon: elsőként a Telekom és az OTP együttműködésében valósul meg, hogy a plasztiklap helyett a mobiltelefonnal fizethet valaki a pénztáraknál. Sőt lehet hűségpontot is  gyűjteni, s bizonyos rendezvényekre már nem szükséges papírjegy, azt tárolhatjuk a mobilunkban. Hamarosan újabb szolgáltatások indulnak.
Elindult Magyarországon a valódi mobil fizetés, vagyis az a szolgáltatás, amikor egy bolt, vagy szolgáltató pénztáránál nem egy plasztik bankkártyával, hanem a mobillal lehet fizetni – jelentették be a projektben részt vevő cégek. A MobilTárca nevű szolgáltatás másfél éves tesztet követően indul el, ezalatt a biztonságos és megbízható működést dolgozták ki. A szolgáltatás hasonlóan működik az érintésmentes paypass kártyákhoz, csak ez esetben a mobiltelefonnak köszönhetően extra funkciókat és még nagyobb biztonsági szintet kap az ügyfél, hiszen a mobiltelefonban használt SIM kártyák még ma is a legbiztonságosabb technológiát jelentik.

A MobilTárca igénybevételéhez szükség van egy arra alkalmas, NFC kompatibilis okostelefonra és egy speciális SIM kártyára. Utóbbit ingyen biztosítja a Magyar Telekom az ügyfeleinek, míg a készülékből jelenleg 15 féle kapható, köztük a Samsung Galaxy 5, de olcsóbb készülékek is vannak. Év végére 30 féle telefon tudja majd a mobilfizetést. Az iPhone 6 is NFC-kompatibilis, de ez a szolgáltatás nem működik iOS operációs rendszerrel, hiszen az Apple nem engedi a telefonba épített NFC chip használatát külső alkalmazásoknak, nyilvánvalóan azért, mert ők saját mobil fizetési alkalmazással rendelkeznek, az Apple Pay-jel. Ennek bevezetéséről egyelőre semmi konkrétumot nem közölt sem a Telekom, sem az OTP, ám azt leszögezték: a piac nyolcvan százalékát jelentik az androidos okostelefonok, így ez mindenképpen kritikus tömegnek tekinthető. A Telekom, becslései szerint 2015 végére közel 1 millió MobilTárca-képes okostelefon lesz az ügyfeleknél. Jelenleg 3-400 ezer olyan mobil van a Telekom ügyfeleinél, amely alkalmas a mobilfizetésre.

A mobiltárcát ott lehet használni, ahol a paypass kártyákat is. Jelenleg országszerte több mint 18 ezer elfogadóhelyen, mintegy 38 ezer terminálon lehet fizetni érintésmentes technológiákkal. Ez pedig azt jelenti, hogy a magyar kártyaelfogadó-helyek több, mint a fele paypass-elfogadásra alkalmas.

Jelenleg kétmillió paypass kártyát használnak az OTP ügyfelei – mondta Kovács Antal, az OTP lakossági szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese. Egyébként, mint Hemberger András, a Mastercard régiós vezetője elmondta, az összes hazai Mastercard és Maestro tranzakció 15 százaléka érintésmentes módon valósul meg, amivel Magyarország a világ élvonalába került. Hozzátette: az érintésmentes technológia eredetileg a kereskedők részéről felmerült igény volt.

A szolgáltatással lehet Supershop hűségpontot is gyűjteni és beváltani közel 600 üzletben, automatában, valamint ugyanennyi taxiban. 23 budapesti rendezvényhelyszínen, köztük koncerteken, színházakban, a MobilTárcában tárolt Interticket jeggyel be lehet lépni, a papír belépő mellett.

Bízunk benne, hogy hamarosan már a mobillal fizetés is ugyanolyan természetes lesz, mint a mobillal való fényképezés vagy internetezés – mondta Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója.

A Vodafone stratégiai partnereivel dolgozik a saját Mobiltárca szolgáltatásának beindításán. A kiemelt fontosságú szolgáltatás idén decemberben egy belső teszttel indul, majd 2015 első negyedévében elérhetővé válik az ügyfeleink számára is – közölte lapunkkal a Vodafone Magyarország sajtóosztálya.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.