Bankba menni rosszabb, mint a fogorvoshoz

Sem a magyar, sem a világgazdaság nem „szereti” a bankokat. Pedig, ebben a két negyedévben a hazai gazdaságnak szinte nincs más pénzforrása, hiszen az uniós támogatások lényegében leálltak az első két negyedévben – derült ki a Magyarország tíz év múlva című konferencián.

– 18-20 ezer milliárd forinton ül a magyar bankrendszer, s nem adják oda a magyar kis- és közepes vállalkozásoknak – adta meg az alaphangot a kamara mellett működő és a Széchenyi Kártyát kibocsátó KA-VOSZ Zrt. vezérigazgatója, Krisán László. Hozzátette: ezen nem kell csodálkozni, hiszen a kis alaptőkéjű vállalkozások alapvetően kockázatosak a bankoknak, legyen bármilyen jó fejlesztésük. Ezért elsősorban erre a problémára kell megoldást találni – mondta Krisán.

A magyar cégeknek persze ennél hétköznapibb problémáik is vannak. A gazdaságból immár majdnem harmincezer informatikai tudással is rendelkező munkavállaló hiányzik. Ugyanez a szám az unióban hatszázezer, s 2020-ra az EU már kilencszázezret vetít előre – ezt Vinnai Balázs mondta, aki a mobil banki rendszerek fejlesztésével foglalkozó cégét sikeresen adta el egy globális cégnek, s ma a Misys Digital Channels globális vezetőjeként dolgozik. Mint mondja, a digitális világ változása nagyon gyors. Ékes példa erre, hogy a felmérések szerint a kisvállalkozók és az egyéni ügyfelek 71 százaléka szerint egy bankfiók meglátogatása még a fogorvosnál is fájdalmasabb.

Ezzel szemben az észt startup cég, a Transferwise, amelyik az Európa keleti és nyugati fele közötti pénztranszfert biztosítja meglehetősen innovatív módon, immár 1,6 milliárd dolláros piaci értéken van számontartva. Pedig a pénzügyi cégek jelentőségét két adat is bizonyítja, amelyet Essősy Zsombor, a Mapi Zrt. vezére mondott el: felméréseik szerint az első negyedévben 32, a tegnapi napig pedig ötvenmilliárd forint uniós pénz érkezett be a magyar gazdaságba, a politika által 2016-ra tervezett kétezerből.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.