BAMOSZ: októberben lassult a befektetési alapok növekedése

Októberben lassult a befektetési alapok növekedése, a vagyon 0,8 százalékkal bővült a szeptemberi 1,1 százalékos és az augusztusi 3,1 százalékos növekedés után - derül ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) legfrissebb havi jelentéséből.

A BAMOSZ honlapján közölt adatok szerint a szövetség tagjai október végén 445 befektetési alapban 3738 milliárd forintot kezeltek, ezzel a vagyon újabb történelmi rekordra emelkedett. Az elmúlt hónapban összességében 13 milliárd forint friss tőke érkezett az alapokba, a hozamok pedig a bizonytalan tőkepiacok mellett is további 19,7 milliárd forinttal növelték a vagyont.

Októberben elmaradt az elmúlt fél évben tapasztalt lakossági tőkebeáramlás, és lassultak az intézményi befektetések is. A hagyományos lakossági terméknek számító likviditási, pénzpiaci és garantált alapok vagyona csökkent, míg a többi alaptípusé emelkedett. A friss tőke döntő hányada az intézményi alapokba érkezett, míg a lakossági befektetők októberben inkább visszaváltottak, illetve a kockázatosabb termékeket, a rövid kötvény, a vegyes és az ingatlanalapokat választották.

Temmel András, a BAMOSZ főtitkára a szövetség közleményében ehhez hozzáteszi, hogy az intézményi befektetők esetében egy új kötvényalap indulása lendített az értékesítésen, a lakosság esetében pedig megjegyzendő, hogy a garantált alapok lejárata és az új alapok jegyzése közti eltérések miatt az októberi nagy visszaváltások ideiglenesek lehetnek.

A nyilvános részvényalapokba októberben csaknem ötmilliárd forint friss befektetés érkezett, a piaci teljesítmények pedig összességében további 3,1 milliárd forinttal növelték a befektetők vagyonát, így októberben 2,1 százalékkal nőtt a vagyon. A hónapban négy új alap is indult, a 69 részvényalap vagyona október végén 390 milliárd forintot tett ki. Leggyorsabban a hazai tiszta részvény és az észak-amerikai részvénytúlsúlyos alapok vagyona nőtt.

A kötvényalapok vagyona 1,6 százalékkal nőtt, 4,6 milliárd forintos befektetés és 340 millió forintos hozam eredményeként. A kötvényalapok összvagyona a hónap végén 310 milliárd forint volt.

Az ingatlanalapok vagyona is gyarapodott, ezek a termékek októberben 3,7 milliárd forint friss tőkét vonzottak, és további 1,7 milliárd forint hozamot termeltek.

A 22 ingatlanalap vagyona összességében 1,3 százalékkal nőtt, így az a hónap végén 415 milliárd forint volt, amely az alapok összvagyonának 11,1 százaléka.
A pénzpiaci alapok vagyona októberben - elsősorban a nagymértékű visszaváltások következtében - 1,2 százalékkal csökkent. Összesen több mint 19 milliárd forint távozott az alapokból, bár 2,2 milliárd forint hozam keletkezett rajtuk, így a hónap végén a teljes vagyon 1.387 milliárd forintra csökkent.

Ismét visszafordult az év korábbi részében tapasztalt pozitív trend a garantált alapok piacán, miután több alap, köztük egy kiugróan nagy is, októberben lejárt. A vagyon októberben 3,7 százalékkal csökkent, mivel az alapokból összesen több mint 18 milliárd forint távozott, míg a piaci teljesítmény csak kétmilliárd forinttal növelte az alapok vagyonát. A nyilvános garantált alapok összvagyona a hónap végén 422 milliárd forint volt.

A kisebb alapkategóriák közül a vegyes - kötvény és részvényt is tartalmazó - alapok vagyona 2,3 százalékkal, 128 milliárd forintra nőtt. A vegyes alapok hetedik hónapja vonzzák az új befektetéseket, októberben 2,7 milliárd forint érkezett ezekbe a termékekbe, és a hozamok is növelték a vagyont 200 millió forinttal.

A származtatott alapok vagyona a múlt hónapban 5,3 százalékkal, 86 milliárd forintra nőtt. Októberben ezek is több mint négymilliárd forint új tőkét vonzottak, míg a piaci teljesítmények további mintegy 310 millió forinttal növelték a vagyont.

A zártkörű értékpapíralapok vagyona 6 százalékkal 569 milliárd forintra bővült, ez az alapok összvagyonának már 15,2 százaléka. Októberben több mint 23 milliárd forint érkezett az alapokba, de jellemzően egy új alapba. A piaci teljesítmények, elsősorban a részvényalapok teljesítménye pedig további 9,3 milliárd forinttal növelte a vagyont.

Az intézményi alapokon belül októberben tőkekivonás történt a részvényalapokból, míg a pénzpiaci, kötvény és származtatott alapokba friss tőke érkezett.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.