BAMOSZ: augusztusban 122 milliárd forint tőkebeáramlás

Augusztusban már második hónapja regisztráltak tőkebeáramlást a hazai befektetési alapokba, amelyek összesen 122 milliárd forint friss befektetést vonzottak, a hozamok pedig további 55 milliárd forinttal növelték az alapok összvagyonát - derül ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) összesítéséből.

Az augusztusi 7,1 százalékos bővülést követően, a hónap végén a BAMOSZ tagjai 411 hazai befektetési alapban 2.715 milliárd forintot kezeltek.

Az előző hónapban, júliusban 4,6 milliárd forintot vonzottak a befektetési alapok, míg korábban utoljára februárban volt példa tőkebeáramlásra. A piaci teljesítmények júliusban is több mint 65 milliárd forinttal növelték az alapok összvagyonát.

A legtöbb alapkategória esetében nőtt a vagyon augusztusban, azonban az ingatlanalapok és a garantált alapok esetében továbbra is tart a tőkekivonás. Az intézményi befektetők mellett visszatérni látszanak a piacra a lakossági ügyfelek is, utóbbiak befektetései elsősorban az alacsony kockázatú termékeknél, például a pénzpiaci alapoknál jelentkeztek.

A tőkepiacokon hónapok óta tartó növekedési trend a részvényalapok iránt továbbra is fenntartotta az érdeklődést. A befektetők 11,8 milliárd forintot fektettek be újonnan a részvényalapokba és a piaci teljesítmények is több mint 17 milliárd forinttal növelték a vagyont. A részvényalapok vagyona így egy hónap alatt 10,1 százalékkal nőtt, augusztus végén 316,5 milliárd forintot tett ki.

A pénzpiaci alapokba 35,5 milliárd forint friss tőke érkezett, továbbá három garantált alap átalakításával 6,3 milliárd forinttal nőtt a vagyon. A hozamok is 7,9 milliárd forinttal növelték a vagyont, ami a hónap végén meghaladta az ezer milliárd forintot.

A nyilvános garantált alapok vagyona 1 százalékkal 429 milliárd forintra csökkent. A 8,8 milliárd forint tőkekivonás elsősorban a lejárt alapokból kivont jelentős tőke volt emellett a piaci teljesítmények 4,5 milliárd forinttal növelték az alapok vagyonát.

Az ingatlanalapok vagyona 0,4 százalékkal csökkent, összvagyonuk a hónap végén 256 milliárd forint volt. Ezekből az alapokból összesen 3,5 milliárd forint tőkét vontak ki, viszont 2,5 milliárd forint hozam növelte vagyonukat. Az összesítésben megjegyzik, hogy a korábbi hónapokhoz képest lassult a tőkekivonás, ami az idén még nem volt ilyen alacsony.

A kötvényalapok összvagyona augusztusban egy intézményi átstrukturáláshoz köthető egyedi tranzakciónak köszönhetően 45,6 százalékkal nőtt, a hónap végén az alapok vagyona 194 milliárd forintot tett ki.

Bár a kiugró növekedés az egyedi tranzakció eredménye volt, a kötvényalapok e nélkül is nőni tudtak. Idén először ugyanis a hazai kötvényalapok is új tőkét vonzottak és az alapok összességében ismét pozitív hozamokat realizáltak augusztusban. A hónap során 56,8 milliárd forintot vonzottak a kötvényalapok - ebből 53,9 milliárd volt az átstrukturáláshoz köthető - és összességében 4 milliárd forint hozamot értek el. 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.