Balti államok leminősítése gyengíti a forintot

Tegnap este a Standard & Poor's Lettország és Észtország esetében is leminősítéseket hajtott végre. Ezek közvetve a forintpiacra is hatottak, s délután a magyar deviza már gyengült az euróval szemben.

Tegnap este a Standard and Poor's Lettország hosszú lejáratú szuverén adósságának szintjét az eddigi „BB pluszról" egy szinttel„BB"-re csökkentette, míg Észtország besorolását az eddigi „A"-ról „A minuszra" vágta vissza. A kilátás mindkét ország esetében negatív, amely további leminősítést vetít előre. Mindemellett Litvánia is figyelmeztetést kapott, a korábbi „BBB" adósbesorolást ugyan fenntartották, de azt negatív kilátással látták el. Bár a hazai inflációs adatnak végül nem voltak komoly hatásai, az említett S&P döntésnek - ha közvetve is – annál inkább.

Az említett balti államok országkockázati mérőszáma, a következő 5 évi csőd elleni "biztosítás" éves ára (CDS) az S&P lépés következtében emelkedett, ami a közép-kelet-európai országok devizáit is megmozgatta – fejtegette a nol.hu-nak Illés László, a Quaestor elemzője. Ennek a következménye, hogy míg a forintot reggel az euróval szemben még 269-es szint közelében jegyezték, addig délután már 273,50-nél magasabban is járt az árfolyam.   

Az új lett besorolás már két fokozattal alatta a van a befektetésre javasolt kategória alsó határvonalának. A bóvli kategórián belül egyre lejjebb csúszik a balti állam. A lett államháztartás helyzete drasztikusan romlott, 2009-ben 16 százalékos GDP-csökkenéssel számolnak, 2009 második negyedévében a GDP 19,6 százalékkal esett vissza. A hitelminősítő szerint az ország egyre nagyobb gazdasági és politikai kihívásokkal néz szembe, amelyek esetleges kedvezőtlen fordulata ismét leminősítést hozhat – mondta az elemző.

Észtország gazdasági helyzete a legkedvezőbb a három ország között, a minősítő szerint a külső finanszírozási szükségletet kellene csökkenteniük, amely azonban lassíthatja az ország euró bevezetését is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.