Baljós gazdasági kilátások

A GKI friss prognózisa szerint 2009-ben 6,5 százalékkal csökken a GDP, a Kopint-Tárki a visszaesésről szóló korábbi 4-5 százalékos becslését hat százalékosra emelte.

Tovább rontotta az idei gazdasági kilátásokra vonatkozó előrejelzését a GKI  Gazdaságkutató Zrt., a korábban várt 4-5 százalékos visszaes helyett  6,5 százalékot prognosztizál 2009-re - derül ki a kutatóintézet  legfrissebb előrejelzéséből, amelyt kedden hoztak nyilvánosságra.

A kutatók szerint az infláció az idén éves átlagban 5 százalék lesz, noha márciusban még 3,5 százalékot vártak . A  beruházások 8 százalékkal esnek vissza a korábban várt 5 százalék  helyett, és az export is jóval nagyobb mértékben esik vissza a  márciusi prognózisban előrejelzettnél: 9 százalék helyett 15  százalékkal, míg az import 17 százalékkal szűkül.

Az idei új GDP előrejelzését a márciusi 4-5 százalékos visszaesés után 6,0  százalékra rontotta a Kopint-Tárki Zrt., miközben inflációs  prognózisát 5,2 százalékra emelte a márciusi 3,7 százalékról -  jelentette be Palócz Éva vezérigazgató a keddi tájékoztatón.

A Kopint-Tárki új prognózisa szerint idén az ipari termelés 14,0 százalékkal zuhan, mind a háztartások fogyasztása mind a  beruházások 7 százalékkal csökkennek.

A kutatóintézet az euró 2009. évi átlagos árfolyamát 285  forintra várja, a hordónkénti átlagos olajárat pedig 65 dollárra.
Jövőre a magyar gazdaság 0,5 százalékkal nő, az átlagos évi infláció 5,5 százalék lesz a Kopint-Tárki új előrejelzése szerint.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.