Balatonszemesen épül a 700 milliárd forintos élménypark?

Elképzelhető, hogy Balatonszemesen épül fel az eredetileg Fűzfő és Almádi közé tervezett giga vízi élménypark, tudtuk meg a sonline.hu-ból. Gulyás Péter projektvezető a lapnak megerősítette azokat a híreket, miszerint mégis inkább a déli partra vinné a beruházást.

Valóban a déli part lesz, ahol megvalósulhat a projekt, ám csak az előzetes egyeztetések lezárása után tudok információval szolgálni – írta a sonline.hu megkeresésére Gulyás. – Ez reményeim szerint ebben a hónapba megtörténik. Nem kicsi a tét. Az a település, ahol az Aqua Regnum Hungary be lesz jegyezve, a tervezett évi 65 milliárd forint árbevételből származó helyi adóbevétellel gazdálkodhat több évtizeden keresztül".

A déli parton állítólag két helyszín jöhet szóba, s bár a projektvezető nem árulta el, melyek ezek, az egyik település Balatonszemes lehet.

– Valóban kaptunk egy ajánlatot, de nem foglalkozott még vele a képviselő-testület – mondta lapunknak Takács József szemesi polgármester. – Száz hektáros területre volna szükség, és Balatonszemes rendelkezik szabad, be nem épített területekkel. Évek óta dédelgetjük egy termál-gyógyfürdő beruházás tervét, de a támogatások elkerülik az effajta projekteket. Az eredetileg Fűzfő és Almádi közé tervezett szórakoztató központ első hallásra elképzelhetetlenül nagy és drága beruházásnak tűnik, de én szívesen látnék egy ilyet a településünkön, egyáltalán, a Balaton déli partján. Hiszen régóta mondogatjuk, hogy a víz önmagában kevés, attrakciókra volna szükség.

A balatonfűzfői és a balatonalmádi képviselő-testület már tárgyalt a projektről és elvi támogatását is adta, nem tudni pontosan, az ötletgazda miért vinné most projektjét mégis a déli partra. A HVG-nek egyébként Gulyás Péter azt mondta: a lehetséges befektetőkkel folytatott tárgyalások alapján 98 százalék, hogy megvalósul a beruházás. Sőt: egy nagy szállodalánc több hotelt is építene mellé, ha eldől, hol lesz a vízi élménypark. Mely egyebek között a Kárpát-medence valamennyi gyógyvizét, vízisípályákat, korcsolyapályát, szörfpályákat, homokos strandot, kalandparkot, vízi színházat sorakoztatna föl. És Fűzfőnél víz alatti luxusszállodát is terveztek, hallani lehetett továbbá föld alá süllyesztett vasútvonalról és egy Szántód-Tihany alagútról is.

A víz alatti szálloda nélkül is 700 milliárd forintba kerülne a gigaprojekt. A welovebalaton.hu portál is találgat, hová vinné a projektgazda és az alapján, hogy a közelben autópálya-lehajtó legyen, három tippje van: a Balatonszárszó-Balatonföldvár, a Balatonboglár-Fonyód és a Balatonlelle-Balatonszemes páros lehet esélyes.

Bóka István, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke korábban azt mondta: finanszírozási oldalról nem látja realitását a tervnek és szerinte nem is a Balatonra való, mert nem a helyi adottságokra épül, bárhol meg lehetne valósítani, ahol nem kéne hozzá tóparti területeket és a meder egy részét föláldozni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.