Balaton: újra ki lehet rakni a megtelt táblát

Húsz éve nem látott helyzet alakult ki a Balaton körül. Nem a szállásadók keresik a pihenni vágyókat, hanem éppen fordítva: a turisták kutatják a szobákat, miután szinte minden szálláshelyet kiadtak a tónál.

Húsz éve nem látott fejlemények zajlanak a Balaton körül. Nem a szállásadók keresik a pihenni vágyókat, hanem éppen fordítva a turisták kutatják a szobákat, miután szinte minden szálláshelyet kiadtak a tónál. 

Mindez többekl között a hetek óta tartó kánikulának is köszönhető – írja mai számában a NAPI Gazdaság. A lap szerint megkérdezett szállásadók szerint augusztus 20-ig szinte telt ház van a Balatonnál: az ünnepig nagyon nehéz a parthoz közeli szobát találni.

Ebben a kedvező időjárás mellett annak is óriási szerepe van, hogy a magyar pénztárcához alakították az árakat a Zimmer Ferik. A naponta és személyenként kínált 2500-3500 forintos szállások szinte azonnal elkelnek, most nagyon hirdetni sem kell ezért. Az ugynakkor kedvezőtla, hogy a legnagyobb kereslet az újra nekilendülő kerékpáros turizmus miatt az egyéjszakára szóló, olcsó szobák iránt van. Ezen felül a többi vendég döntő része 70-80 százaléka sem marad egy hétig, csupán 3-4 napra keres szállást. 

Nem csak a tó mentén, de összességében a hazai turizmus sem teljesít rosszul. Egyre több ugyanis a turista, júniusban majdnem 4 százalékkal nagyobb volt a hazai szálláshelyek forgalma, mint tavaly – írta a Hirado.hu. A külföldieket egyaránt vonzzák a fesztiválok, a romkocsmák és a gyógyvizek. A hazai állampolgárok nyarálsi ideje is nőtt..

A rekkenő hőség sem befolyásolja a romkocsmák forgalmát, a világ minden tájáról csábítják a fiatalokat a magyar fővárosba. Sokan jönnek Angliából, a skandináv országokból, de akadnak vendégek Ausztráliából is.

A budapesti gyógyfürdőkben is sok a vendég. A napijegyet vásárlók 90 százaléka külföldi: egyre több a spanyol, olasz, angol és kínai fürdőző. Hévízen már régóta cirill betűs feliratok fogadják a vendégeket, mert rohamosan nő az Oroszországból érkező turisták száma.

A Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója szerint több összetevője is van a jó eredménynek. "Az egészségturizmus dinamikus növekedésének, a romkocsmáknak, az itt kapott minőségi szolgáltatásoknak egyaránt köszönhető" - nyilatkozta Horváth Gergely.

A balatoni fejleményekhez kapcsolódva megjegyezte: a belföldi vendégek eddig 7 százalékkal több éjszakát töltöttek hazai szálláshelyeken, és jelentősen nőtt a Széchényi Pihenőkártya forgalma is.

A szakemberek abban bíznak, hogy a fesztiváloknak és a konferenciáknak köszönhetően az év hátralévő részében hasonlóan jól teljesítenek majd a szálláshelyek.

A forróság segít a turizmusnak
Balaton, hőség, nyaralás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.