Bakonyi Erőmű: tulajdonosváltás feltételekkel

Üzengetéssel alapoznak a felek a Bakonyi Erőmű esetleges tulajdonosváltásához. Adósságok, peres kérdések rendezése egyaránt szóba került.

A Bakonyi Erőmű Zrt.-nek több kérdést kell rendeznie ahhoz, hogy bármilyen érdemi üzleti tárgyalást kezdhessen egy esetleges tulajdonosváltásról – jelentette ki Németh Frigyes. Az erőmű vezérigazgatója azért szólalt meg, mert a sajtóértesülések szerint az MVM Zrt. komolyan érdeklődik a Bakonyi Erőmű megvásárlása iránt, a tranzakció nagyságrendje több milliárd forint lehet.

Csütörtöki számában több, egymástól független forrásra hivatkozva a Napi Gazdaság azt írta: az ajkai erőművet működtető társaság azért "ajánlkozott fel" az állami energiaóriásnak, mert a Mal Zrt. közel másfél milliárd forint tartozást halmozott fel vele szemben, ami ellehetetleníti a működését.

Az MVM kommunikációs igazgatósága nem kívánta kommentálni a sajtóban megjelenő találgatásokat.

Németh Frigyes pénteken kijelentette, hogy bármilyen üzleti felvetés vagy tárgyalás csak azt követően lehetséges, ha megnyugtatóan rendeződik a Mallal fennálló vitájuk.

Ráadásul a Bakonyi Erőmű csaknem másfél éve perben áll a magyar állammal, mert a Magyar Energia Hivatal (MEH) 2011 január elsejétől megvonta a társaságtól a bioenergia termelési kvótájának egyharmadát, ami évente 2,5-3 milliárd forintos árbevétel-kiesést okoz. A perben született igazságügyi szakértői vélemények az erőmű álláspontját támasztják alá, így nem lenne akadálya a peren kívüli egyezségnek sem. Jelenleg a MEH a bíróságtól új szakértő kirendelését kéri, ezért az ügy lezárása tovább húzódik – mondta a vezérigazgató.

Hangsúlyozta: amíg ezt a két kérdést nem sikerül rendezni, addig bármilyen tranzakció aggályos lehet. Véleménye szerint a bioenergia-kvóta ügyét két hét alatt rendezni lehetne. A Mal Zrt. tartozása ennél összetettebb probléma, az adósságot rendezni kell, legkésőbb a fűtési szezon kezdetéig.

A Bakonyi Erőműnek 168 részvényese van, többségi tulajdonosa a Demján-csoporthoz tartozó Euroinvest Zrt. A dolgozók és kisrészvényesek 3-5 százalék részesedéssel rendelkeznek. Az ajkai telephelyen működő gázturbinás erőmű 100 százalékban az MVM tulajdona, Bakonyi Villamos Művek Termelő (BVMT) Zrt. néven működik.

A vezérigazgató július végén azt közölte, hogy a timföldgyár csaknem másfél milliárd forintos tartozást halmozott fel az erőművel szemben, amely miatt kilátásba helyezték a szolgáltatás beszüntetését. A Bakonyi Erőmű nem képes tovább finanszírozni a Mal Zrt. kintlévőségét, amely már az őszi tüzelőanyag-vásárlást, a szállítók kifizetését, közvetve Ajka város és a lakosság energiaellátását is veszélyezteti.

Az adósság törlesztéséről a két cégnek azóta sem sikerült megegyeznie, a Mal dolgozói több szakszervezettel együtt csütörtökön a munkahelyeik megtartásáért demonstráltak az ajkai városháza melletti téren. A timföldgyár a vörösiszap-katasztrófa óta került nehéz helyzetbe, a felhalmozott adóssága miatt működőképessége határára jutott.

Az ajkai erőmű fő tevékenysége az energiatermelés: megújuló és fosszilis tüzelőanyagból 5 kazánjában gőzt állít elő, amiből villamos energiát, lakossági távhőt, valamint ipari célú gőzt szolgáltat. Három turbinája úgynevezett kondenzációs turbina, amely villamos energiát állít elő, három turbinája pedig hőt és villamos energiát szolgáltat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.